Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Дневник право из банкрота
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 03. 2010.

Извор: Вечерње новости

Дневник право из банкрота


Емитовањем дневника “Данас” после тачно седам месеци паузе, регионална ТВ Краљево, која заједно са радијом и недељним листом послује у оквиру медијске куће “Ибарске новости”, поново је покренула информативни програм.

Због вишемесечне финансијске агоније у “Ибарским новостима”, телевизија је у августу прошле године престала да емитује своје централне информативне емисије, које су биле гледаније и од дневника појединих телевизија са националним фреквенцијама.

У међувремену, у “Ибарским новостима” чија је приватизација поништена пре годину дана, почетком 2010. због дуга од 60 милиона динара, покренут је стечајни поступак. Почетком овог месеца, одлуком Скупштине поверилаца, проглашен је и банкрот.Како би се сачувала регионална фреквенција и Телевизија припремила за наредну продају, десетак (пре)осталих и бивших запослених ове доскора највеће медијске куће у унутрашњости Србије, одлучило је да прекине седмомесечни тајац у информативном програму.

- Ово је само први корак у покушају да урадимо реанимацију ове некада угледне медијске куће. Знамо да ће бити тешко, али имамо велику подршку стечајног управника и што је још важније наших гледалаца. За почетак, информативна емисија “Данас” емитоваће се у 19 и 22 часа, а планирамо да оживимо и још неке емисије - каже Зорица Церовина-Никодијевић, одговорни уредник ТВ Краљево.

После проглашења банкрота који не значи и ликвидацију, Скупштина поверилаца, изабрала је и посебан одбор који ће се побринути за то да се “Ибарске новости”, односно истоимени лист и РТВ Краљево, продају по јавном огласу и то као правно лице без дугова и запослених, јер, како је процењено, на тржишту вреде бар 40 милиона динара.

Хоће ли покретање информативног програма допринети и успешнијој продаји од претходне, остаје да се види, тек реакције Краљевчана на поновно емитовање дневника “Данас”, више су него позитивне.

Антрфиле : Нагомилани дугови

Од укупно 60 милиона дуга “Ибарских новости”, безмало половину потражује стотинак радника који су у међувремену или напустили фирму или пребачени на Службу запошљавања, али и Пореска управа, Банка “Интеза”, Дом друштвених организација у којем су “Ибарске” деценијама “становале”, па чак и бивши власник Остоја Тегелтија, односно његова фирма АТП “Морава” из Врњачке Бање.

Лоша приватизација


У незавидну ситуацију “Ибарске новости” доспеле су после приватизације 2007. године када је ову информативну кућу за око милион евра купио новосадски бизнисмен Остоја Тегелтија, који је у међувремену и ухапшен. После само годину дана, уговор са купцем је раскинут, а “Ибарске новости”, као некада највећа информативна кућа у овом делу Србије, доспеле су на ивицу пропасти.

Г.Ћировић

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси