Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Манојло Вукотић: Бодо, жао ми је што сам Вас упознао
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 03. 2010.

Извор: Прес

Манојло Вукотић: Бодо, жао ми је што сам Вас упознао


Београд - Главни и одговорни уредник „Вечерњих новости“ Манојло Вукотић упутио је отворено писмо председнику немачке компаније ВАЦ Боди Хомбаху, у коме негира тврдње ове фирме да је за продају „Новости“ од њих требало да добије 500.000 евра.

ВАЦ је пре два дана саопштио да је са Вукотићем 2002. потписао уговор о консултантским услугама према којем би он добио пола милиона евра у случају да ВАЦ купи „Новости“.

Вукотићево писмо (комплетно на www.pressonline.rs) објављујемо уз одређена редакцијска скраћења.

Цанетова веза


- Функција по којој сте прво постали познати била је координатор Пакта за стабилност југоисточне Европе. Прославили сте се што сте то подручје успешно дестабилизовали. Због неуспешне мисије смењени сте 2001. Као пропали политичар ушли сте на медијско поље. Кренули сте у освајање медијске сцене осиромашеног Балкана и пошло Вам је за руком да га осиромашите још више! То је резултат Вашег деценијског рада у Србији.

Сада сте у великој нужди. Ваши послови, одрађени са људима које држава Србија тражи уз помоћ црвених Интерполових потерница, као што су Станко Суботић и Дарко Шарић, избијају на видело, препознати су и на трагу полицијских и судских разрешења. Ви сада поричете да сте се са њима малтене познавали, а истовремено обелодањујете да сте послове у овој земљи одрађивали уз Цанетову помоћ, преко његових угледних политичких пријатеља! Вама је он био спона и мост да купујете новине, продајне мреже, киоске и ко зна шта још све не. У големом страху, да бисте сакрили трагове прљавог новца и трансакција, Ви, нервозно и хистерично, покушавате да измишљеним и фалсификованим документима, увучете у Ваше коло што више људи. Тако, ето, сада и мене увлачите у Вашу поцепану мрежу - наводи Вукотић.

Он додаје да је са Хомбахом 2002. „успоставио преговарачке везе“, али на „изричиту препоруку првог човека тадашње Србије“ и жељу самог Хомбаха.

- Са мном сте склопили уговор, не поричем, о услугама консалтинга крајем 2002. У том уговору пишу обавезе: консалтинг за подручје СРЈ, Републике Српске, за новинске пројекте, анализе кретања штампе, штампарије... Ви, тако надмени, говорили сте и потписали да сам најбољи зналац медија на овим просторима. Учинио сам грешку и прихватио понуду за консалтинг услуге, иако су оне веома уобичајене и свуда веома добро плаћене. Али, у том уговору нема, како Ви измишљате, ни помена о „Новостима“, продаји, посредовању, било шта о њима - пише Вукотић. Бранио сам „Новости“ Вукотић додаје да су Хомбах и ВАЦ  „нестрпљиво насртали на ‘Новости’“, а да их је он бранио колико је могао и умео свим средствима.

- Нисам хтео да пређу у Ваше канџе. Ни по коју цену. Нисам Вам их могао продати, како алудирате, када је било 450 акционара. Могао сам Вам, истина, у томе припомоћи. Али, нисам ни то хтео. Претпостављао сам да ћете их упропастити, као „Политику“ и новосадски „Дневник“. Веровао сам да би моје учешће у томе било врста новинарске и националне издаје. И зато сам се, у Влади Србије и пред акционарима, залагао да остану српске. Оне то, по својој уређивачкој политици, јесу и данас. Ви сада бунцате да је требало да ми платите пола милиона евра да бих посредовао у продаји „Новости“. Напасни „господине пакт“, ја о томе нисам разговарао. Нисам узео паре. А могао сам. Извукао сам се из Ваше клопке и оставио Вам Ваше паре! Жао ми је што сам Вас упознао. Добро је што сам Вас препознао, макар и касно - наводи на крају Вукотић.

С. Марјановић


Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси