Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тијанић мора да одговара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

14. 05. 2010.

Извор: Правда

Тијанић мора да одговара


Удружење телевизијских експерата поднело је кривичну пријаву Вишем јавном тужилаштву против Александра Тијанића, генералног директора РТС-а и његових најближих сарадника, за које се сумња да су у периоду од 2006. до 2010. године за себе прибавили имовинску корист и нанели финансијску штету тој телевизији.

Председник Управног одбора УТЕ Александар Влајковић казао је да су Тијанић и његови сарадници остварили губитак од чак 20 милиона евра.

 – У 2009. години забележени су губици који су још већи него раније, али их РТС проглашава највећом пословном тајном, иако је завршни рачун јавни документ који би морао бити доступан јавности. РТС никада није био губиташ до доласка Тијанића на чело те куће. Тада су настали губици и ми смо морали да поднесемо кривичну пријаву против одговорних из РТС-а – рекао је Влајковић и додао да само чланови УО, који су прихватили све раније „срамне“ извештаје о пословању РТС-а, знају колико је уништено у 2009. години.

Како нам је он објаснио, противно Закону о радиодифузији Тијанић и његов тим нису сачињавали годишње планове емисија у сарадњи са независним продукцијама и да су са њима без спроведеног јавног конкурса закључивани уговори.

– Ти трошкови су вишеструко надмашили највеће цене на нашем тржишту. Иако РТС има запослене за обављање тих послова, он је од других продукција узимао материјале. Тако је он плаћао раднике РТС-а, али и оне куће које су биле ангажоване на одређеним пројектима по уговорима у које нико није имао увид осим њега. А вишемилионски уговори се склапају договором у „четири ока“ – истакао је Влајковић.Он је додао и то да су губици који су остварени под диригентском палицом Тијанића, појели скоро трећину капитала предузећа.

– Протеклих шест година РТС бележи катастрофално лоше пословање и то је најружнији период у пола века те куће, када су у питању програм, његова производња и газдовање, односно финансијско пословање РТС-а. Тијанића и његове сараднике теретимо да су обезбеђивали незаконите месечне надокнаде веће од оних које имају председник Србије, премијер, министри, посланици – рекао је он и додао:– Поред тога, они су откупљивали права на преносе спортских догађаја које су РТС коштале 10 милиона евра, на шта нису имали право, јер РТС није спортски канал, а нису успели ни да поврате уложена средства. Такође, Тијанић је, током 2007. и 2008. године, искоришћавајући свој службени положај, на основу репрезентација, потрошио новац за који је могло да се купи 177 возила „пунто“. По промотивној цени, „пунто“ кошта 6.000 евра – рекао је Влајковић. То значи да је на репрезентацију, односно јело и пиће на РТС-у, потрошено чак 1.062.000 евра.Влајковић је рекао да су представници УТЕ на захтев групе посланика Скупштине Србије – ЛДП-а, ДСС-а, НС-а, СНС-а, ДХСС-а и СРС-а израдили студију о раду РТС-а, која је показала да та телевизија није Јавни сервис и да грубо крши Закон о радиодифузији и друге законске прописе.

УТЕ се писмом обратила и министру полиције Ивици Дачићу са захтевом да „у хитном поступку провере њихова сазнања и помогну надлежним институцијама да се спречи програмски, финансијски и кадровски колапсРТС-а“.

Антрфиле : Тијанић без коментара Генерални директор РТС-а, Александар Тијанић, који јуче није желео да коментарише наводе УТЕ, недавно је узвратио на те оптужбе, рекавши да је „у питању приватна организација која је основана да Александра Влајковића прогура на место директора РТС-а“. Влајковић нам је казао да то није тачно и да се до сада само једном кандидовао на то место, али и да је своју кандидатуру повукао када је противкандидат био Тијанић.

Лажни хонорари Верици Брадић и Бранки Невестић

УТЕ је оптужила Тијанића и његов тим да су новинаркама Верици Брадић и Бранки Невестић одобравали незаконите исплате. Брадић је, према сазнањима УТЕ, добијала новац и у време вишегодишњег одсуствовања. Бранки Невестић су наводно исплаћивани високи вишемесечни хонорари, иако није била радно ангажована.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси