Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Незапослени највише гледају телевизију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

31. 05. 2010.

Извор: Данас

Незапослени највише гледају телевизију


Зашто су Срби светски рекордери у седењу пред малим екраном

Београд - Просечан грађанин Србије дневно уз телевизијски апарат проведе више од пет сати, чиме смо постали светски рекордери у гледању телевизије, показују најновија истраживања компаније АГБ „Нилсен“, која се бави мерењем гледаности телевизијског програма.

Саговорници Данаса сагласни су да је за овај неславан рекорд одговорна незапосленост, али и незадовољство сопственим животом, па гледањем телевизије покушавамо да се идентификујемо са телевизијским ликовима.

Милена Драгићевић-Шешић, социолог културе, каже за Данас да је главни узрок прекомерног гледања телевизије пре свега незапосленост.

- Они који раде често су незадовољни својим послом, па и онај део дана који су код куће проводе уз телевизор како не би размишљали о својим проблемима. Телевизија није забава, већ парада виртуелне стварности. У политичким емисијама гледалац се свађа са политичарима, а у ријалити шоу програмима гледамо људе који су фрустрирани и који немају интересовања и на тај начин пружамо себи утеху - истиче Шешић-Драгићевић. Она додаје да су најгледанији програми који су познати гледаоцима, на којима се пушта домаћа музика и на којима наступају познати водитељи.

- Међутим, у Србији се никада не гаси светло, а ни телевизор. Пиплметар мери колико се гледа телевизија, али не и колико људи гледа телевизију у том тренутку - истиче Шешић-Драгићевић.

Небојша Јовановић, психолог, каже за наш лист да је прекомерно гледање телевизије показатељ недостатка иницијативе код грађана.

- Човек има утисак да је безначајан и гледањем телевизије тражи сензацију покушавајући да се идентификује са телевизијским личностима. Људи кроз праћење живота познатих, замишљају шта би њима могло да се деси и тако проналазе утеху - закључује Јовановић.

М. Д. М.



Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси