Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Репортери без граница: Слобода медија у све већој опасности
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

28. 12. 2018.

Аутор: Танјуг Извор: РТС

Репортери без граница: Слобода медија у све већој опасности

У 2018. години 63 новинара је изгубило живот док су обављали посао, а слобода медија је у све већој опасности, показују извештаји Комитета за заштиту новинара и Репортера без граница.

Обе организације упозоравају да је у овој години порастао и број новинара који су отети или ухапшени док су обављали свој посао, пренео је Глас Америке.

Деветоро новинара погинуло је у нападу бомбаша самоубице Исламске државе у Авганистану у априлу, који се сам представљао као новинар.

У редакцију дневника Капитал газет у Мериленду, у јуну је упао наоружани мушкарац и убио петоро локалних новинара. Колумниста Вашингтон поста Џамал Кашоги убијен је у конзулату Саудијске Арабије у Турској у октобру.

Од киднаповања и убистава, до привођења, претње новинарима све су чешце а експерти кажу да је време за узбуну.

"Новинари у демократским земљама су угрожени, па и репортери у земљама без конфликта плаћају данак за своје извештавање", каже Марго Јуен из Репортера без граница.

Подаци ове организације показују да је најмање 63 новинара убијено у 2018. години, а најопасније земље за новинаре су Авганистан, Сирија и Мексико.

Хапшења новинара су такође у порасту. Комитет за заштиту новинара наводи да је у Кини, Турској и Египту ухапшена половина од укупног броја новинара који су у затвору. Затворске казне у трајању од седам година изречене су репортерима Ројтерса у Мјанмару.

"Они су открили ратни злочин. Онда су ухапшени, оптужени да су украли документа, што није тачно, и у намештеном судском процесу, осуђени. То су новинари који су у својој земљи, извештавајући о својој влади, упали у невољу", каже Роберт Махони из Комитета за заштиту новинара.

И реторика председника САД Доналда Трампа против медија, само даје легитимитет и осталим државницима који нападају новинаре, преноси ВОА.

"Самим етикетирањем лажних вести, он каже да ти новинари нису прави, кад каже да нису у праву, сврстава их на другу страну историје. А кад каже да су они непријатељи народа, у ствари тврди да је он сам народ, а ако њега критикују, критикују и вас", оцењује Том Розентал из америчког инситута за медије.

Поверење у медије у САД је на најнижем нивоу, што је за неке илиустрација глобалне ерозије медијских слобода.

Ипак има и добрих вести, на пример у Етиопији. Откад је нови премијер Абиј Ахмед спровео демократске реформе, ниједан новинар није ухапшен први пут после 14 година.

"Дошло је до промена у режимима неких земаља као што су Еквадор, Јужна Кореја и Гамбија које су забележиле нека побошљања у нашем индексу Медијских слобода у свету", наглашава Марго Јуен.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси