Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Лаж као модел понашања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 02. 2019.

Извор: ФоНет

Лаж као модел понашања

Јавност је одувек била у зони комфора зато што је од медија очекивала да добије тачну и непристрасну информацију, изјавио је ФоНету новинар Цензоловке Денис Колунџија, који сматра да сада живимо у времену тежње да грађани изгубе поверење у новинаре и истину.

Он је, у оквиру серијала Прес Екстра, истакао да би новинар, по дефиницији, требало истинито да извештава.

Указао је, међутим, да се, оног тренутка када се новинари дезавуишу, ствара простор у којем се релативизује истина и изједначава са оним што нико неће да назове правим именом.

Према мишљењу Колунџије, не постоји појам лажних вести, јер су оне оксиморон за измишљотине и фабриковане квази информације.

Како је предочио, њихова намера је изазивање конфузије у јавности, ради постизања одређеног циља разних интересних група.

Лансирање тролова у форми медија или извора информација предстваља аларм за јавност да се такве вести проверавају, објаснио је Колунџија.

Такође, он је оценио да се данас злоупотребљава чињеница да нико нема времена за проверавање вести.

Требало би апеловати и научити људе да ниједну информацију не узимају здраво за готово, нагласио је Колунџија, чак и у случају медија са кредибилитетом који су чврсто опредељени да извештавају према Кодексу новинара.

Он је указао и на проблем да држава, преко конкурса за суфинансирање пројеката, одваја велике суме новца за медије који свакодневно пласирају лажне вести.

Такви медији, за које је утврђено да на годишњем нивоу пласирају на стотине лажних вести, не би требало да добију ни динар од државе, изјавио је Колунџија.

Он сматра да политичари не трпе никакве консенквенце за изговорену неистину, чиме се и обичним људима намеће модел понашања да, уколико лажу, неће сносити никакве последице.

Мислим да ће се "чуварима ватре" који су довољно луди и упорни да говоре истину то исплатити, само нико не зна када ће доћи тај дан када ће се истина поново ценити, а лаж осуђивати, закључио је Колунџија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси