Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пет црвених слова нашег новинарства
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 02. 2019.

Аутор: Ј. Матијевић Извор: Вечерње новости

Пет црвених слова нашег новинарства

Компанија "Борба" обележила је јуче две значајне годишњице - 97 година имена и 75 година куће.

Пригодном свечаношћу у просторијама компаније, на Тргу Николе Пашића у Београду, гости и запослени подсетили су се на значајне датуме из историје ове куће, од изласка првог броја "Борбе" 19. фебруара 1922. године у Загребу, преко 15. новембра 1944, када је почела поново да излази у ослобођеној престоници и, потом, деценијама била један од најважнијих и најутицајнијих дневних листова нове Југославије. Свечаности која је почела наступом етно-групе "Српски гласови" из Београда, присуствовали су народни посланици, новинари, глумци, спортисти... Међу њима проф. др Милан Божић, председник надзорног одбора "Телекома", Илија Петковић, фудбалски тренер, Иван Бекјарев, глумац, Милорад Вучелић, главни и одговорни уредник "Вечерњих новости"...

Гостима и запосленима, приказан је документарни филм "Борба, име које живот значи" у ком говоре генерални директор штампарије "Борба" Владимир Гудурић, глумци Иван Бекјарев и Злата Нуманагић, новинар Зоран Љ. Николић, редитељ рални директор штампарије "Борба" Владимир Гудурић, глумци Иван Бекјарев и Злата Нуманагић, новинар Зоран Љ. Николић, редитељ Михаило Вукобратовић, новинар и публициста Манојло Вукотић, Илија Петковић и Милорад Вучелић.

- Још су трајале спорадичне борбе у Београду, још су се понегде чули пуцњи,  када је по налогу Владимира Дедијера, за само шест дана, за рад оспособљена штампарија некадашњег листа "Време" на данашњем Тргу Николе Пашића - подсетио је Владимир Гудурић.

- Као дневни лист, "Борба" је почела да излази 15. новембра 1944. године, а за њу су писали најважнији и најутицајнији политичари тог доба. Дуго  је задржала и статус  најчитанијег листа у држави. Тада је била позната и по престижној "Борбиној награди за архитектуру", као и по карикатурама Милорада Добрића. чији је јунак био курир Фићо, по коме ће, касније, и чувена "застава 750" добити име.

"Борба" је, несумњиво, пословни, медијски и производни гигант који је оставио неизбрисив траг у историји послератне Југославије. Присутни су се подсетили и да су "тих пет црвених слова били симбол југословенског новинарства", као и да су "чеда" ове компаније листови "Вечерње новости" и "Спорт", али и дечји часопис "Кекец", најпре назван "Лајка" по првом псу послатом у свемир.

- Међу новинама које је "Борба" изродила су и "Вечерње новости" - рекао је Милорад Вучелић, главни и одговорни уредник нашег листа. - Настале су у јеку Тршћанске кризе, 16.октобра 1953. Идеја о покретању потекла је од Владимира Дедијера, главног уредника "Борбе".

Он је сугерисао својим сарадницима који су, због догађаја у Трсту, припремали ванредно издање, да покрену нови вечерњи лист, који би излазио по подне и објављивао свеже, кратке вести са доста фотографија и крупних наслова. Током емитовања филма, присутни су се подсетили и на то како је у згради "Борбе" функционисала "ваздушна пошта", о посетама Пелеа, Бориса Бекера и Тита овом листу, као и да ова компанија данас има библиотеку са више од 20.000 наслова. Непроцењива је и архива текстова и сведочанстава, а посебно богатство је фото-документација са више од 200.000 фотографија, од којих неке нису никада објављене, попут оних са суђења Дражи Михаиловићу или Титовог крстарења бродом "Галеб".

- Много је историје исписала "Борба" - казао је глумац Иван Бекјарев. - Мени је припала част да 1. априла 1970. године слушаоцима изговорим прво: "Добар дан" са таласа новооснованог Студија Б. До дан-данас нисмо разјаснили да ли то "Б" потиче од "Борбе" или од Београда.

 Ту је рођен Атеље 212

Осим што је подсетио на датуме првог издања и обнове штампарије, добошар у српској народној ношњи који је означио почетак свечаности, "обзнанио" је и да је у просторијама "Борбе", 12. новембра 1956. године, одржана прва представа Атељеа 212. Био је то "Фауст" у режији Мире Траиловић, а публика је представу гледала из 212 столица. Број тих столица "кумовао" је имену овог позоришта.

Иван Ловрић - најбољи новинар

На јучерашњој свечаности додељене су и захвалнице бившим и садашњим запосленима. За најбољег новинара куће "Борба" изабран је Иван Ловрић, данас једно од првих пера "Вечерњих новости", а најбољи графички радник је Милош М илетић. Захвалнице су уручене и Драгану Ћалићу, Наташи Богдановић, Јадранки Миљковић, Драгану Прокићу и, специјално, КУД "Шумадија 05" из Београда.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси