Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  OCCRP објавио детаље о убиству словачког новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 02. 2019.

Аутор: Милица Војиновић Извор: КРИК

OCCRP објавио детаље о убиству словачког новинара

Убиство двадесетседмогодишњег Јана Куцијака, словачког истраживачког новинара, плаћено је 50.000 евра, а убице су обилазиле његову кућу седам пута пре убиства, откривају новинари истраживачке мреже OCCRP који су радили са убијеним Куцијаком.

Понуду да за 50.000 евра и опраштање 20.000 евра дуга убије Куцијака, Золтану Андруску, како је испричао, упутила је Алена Жужова. Дала му је све што је било неопходно за овај злочин – име, неколико фотографија и кућну адресу новинара, пише OCCRP.

Жужова је преводилац са италијанског, а радила је за једног од најбогатијих људи у Словачкој – Маријана Кочнера.

Не постоји јасан мотив зашто би Жужова наручила Куцијаково убиство, али убијени новинар опсежно је писао о Кочнеру, који је због његових открића и привођен.

Андруско је касније полицији рекао да му је Жужова казала да је убиство наручио Кочнер. За разлику од Андруска, Жужове и још двојице оптужених за убиства Куцијака и његове веренице Мартине Кушњирове, против Кочнера није подигнута оптужница.

Нови детаљи о овом убиству које се догодило пре годину дана откривени су пошто су новинари OCCRP-ја имали увид у истрагу словачке полиције.

Надзор куће пре убиства

Након што је Андруско, средовечни словачки бизнисмен, прихватио понуду да убије новинара, затражио је помоћ од пријатеља Томаша Саба, бившег полицајца који је добро баратао оружјем и био вољан да преузме задатак.

Андруско је регрутовао и свог рођака Мирослава Марчека – бившег војника. Њих тројица су 5. фебруара прошле године први пут обишли Куцијакову кућу у селу Вељка Мача, удаљеном 60 километара од Братиславе, главног града Словачке. Још најмање шест пута ишли су у обилазак, како се чини, да би надзирали Куцијакову вечерњу рутину,открили су новинари OCCRP-ја.

Развили су и тактику како да комуницирају, а да не оставе дигитални траг. Позивали би један другог телефонима за једнократну употребу и прекидали везу након првог звона – тако је онај који је возио аутомобил знао да остале који су обилазили кућу треба да покупи.

Новинар и његова вереница нису приметили овај надзор, а убице су опробану тактику применили и у ноћи убиства.

Када су 21. фебруара увече стигли до Куцијакове куће, он и његова вереница Кушњирова, међутим, нису били ту. Куцијаку, који се враћао са посла, покварио се аутомобил, па је Кушњирова морала да оде по њега.

Нешто касније, око 20 часова, када су вереници стигли, Сабо је био спреман.

Улазна врата су била откључана и Сабо је без проблема ушао унутра. Кушњирова је била у кухињи. Једним метком из пиштоља са пригушивачем пуцао јој је у главу, а када је новинар чуо да се нешто дешава кренуо је из подрума ка кухињи. Сабо га је дочекао припремљен и упуцао два пута у груди. Приликом пуцњаве стајао је толико близу Куцијаку да је на његовим грудима остала опекотина од цеви пригушивача, пише OCCRP.

Убиство веренице непланирано

Након што је сазнала да је било проблема и да је осим Куцијака убијена и његова вереница, Жужова је била узрујана понављајући да је то „немогуће“.

Андруско је, ипак, убрзо исплаћен – 50.000 евра предато му је у новчаницама од по 500 евра, умотаним у салвету. Задржао је 10.000, а остатак поделио саучесницима. Тело новинара и његове веренице пронађено је четири дана након убиства.

Мајка Мартине Кушњирове, забринута што јој се ћерка неколико дана не јавља, позвала је полицију. Полицајци су јој рекли: „Знате младе људе, воле да попију и да се забаве“, али су ипак сат времена касније отишли до куће Куцијака и Кушњирове. Тамо су пронашли њихова тела.

Када је вест о убиствима објављена, Словачка је била у шоку. Ниједан новинар није убијен у скоријој историји ове земље.

Након неколико дана на улицама Словачке одражи су највећи протести од пада комунизма у овој земљи. Десетине хиљада грађана захтевало је независну истрагу и осуду утицаја који организовани криминал о ком је Куцијак писао, има у Словачкој.

У наредних неколико месеци оставке су поднели словачки премијер, неколико министара, шеф полиције и директор антикорупцијског одељења Националне агенције за криминал.

Андруско, Сабо, Марчек и Жужова ухапшени су и оптужени за убиства новинара и његове веренице. Нико други, међутим, није се нашао на оптужници за оркестрирање овог злочина.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси