Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  За Медиа одговорила на увредљиво саопштење Министарства културе и информисања: Александар Гајовић - Lupus in fabula
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 03. 2019.

Извор: За Медиа

За Медиа одговорила на увредљиво саопштење Министарства културе и информисања: Александар Гајовић - Lupus in fabula

Поштовани господине Гајовићу, Са жаљењем констатујем да нисте дали одговор на питања која су Вам јавно постављена у тексту „Финасијски извештаји фирми Essentis и ГФЦ предати Министарству културе су школски пример корупције и прања новца“, а на који сте реаговали Саопштењем Министарства културе и информисања. Уместо тога сте без иједног аргумента, у кафанско-пијачном маниру, покушали да ме лично дискредитујете називајући ме „лажовом, који има менторе и туторе и који се већ осам месеци бави бесмислицама и смицалицама, обмањујући јавност и прејудицирајући да МКИ крши закон и крије чињенице“.

То што Ви називате бављењем бесмислицама и смицалицама је осмомесечни истраживачки рад више медијских професионалаца, који су сакупили материјалне доказе, који указују на проневеру вишемилионског износа јавног новца. До сада је неспорно утврђено:

   1. Да су фирме ГФЦ и Essentis на основу фалсификованих пројектних апликација на Конкурсу МКИ јуна 2018. године добиле укупно 8.6 милиона динара.

   2. Да су фирме Essentis и ГФЦ-а емитовале медијске садржаје који се драстично разликују од описаних у пројектној документацији

   3. Да су фирме Еssentis и ГФЦ предале Министарству културе и информисања неисправне и фалсификоване наративне и финансијске извештаје. 

Овом темом су се, осим За медије, бавили и новинари УНС-а, Данаса, Н1, Новости, Блица... Укупно је од јуна 2018. године објављено више од 50 медијских садржаја, које нико није демантовао на аргументован начин. Уместо тога су власници и директори фирми Essentis и ГФЦ у више наврата јавно претили тужбама и адвокатским тимовима...

Слично сте и Ви урадили у свом Саопштењу, само што сте уместо претњи адвокатима, посегли за увредама и дискредитацијом новинара! А било је потребно само да одговорите на једноставно питање о судбини наративних и финансијских извештаја фирми ГФЦ и Essentis? 

У том питању је садржан оправдан интерес јавности, а Ваше прећуткивање одговора забашурено увредама и омаловажавањем новинара, нас доводи до ситуације коју најбоље описује латинска изрека Лупус ин фабула. У нашој причи вукови сте министар Владан Вукосављевић и Ви. За то вас препоручује Саопштење на које одговарам, али и изјаве, јавни наступи и гостовања у ТВ емисијама у којима сте од јуна прошле године континуирано обмањивали јавност износећи неистине о поступку доделе средстава пројектима Essentisа и ГФЦ-а. Подсећам да сте у тандему са министром Вукосављевићем више од десет пута јавно изрекли тврдњу „да се референце приликом оцене пројеката на Конкусу МКИ не узимају у обзир“, што је супротно тексту закона, правилнику и самом апликационом формулару. На тај начин сте покушали да релативизујете чињенице да су ГФЦ и Essentis на основу фалсификованих референци добиле 8,6 милиона јавног новца. Сада су пред Вама и министром Вукосављевићем нови фалсификати у наративним и финансијским извештајима истих фирми. Због тога тврдимо да ћутањем на новинарска питања, заправо дефинишете своју улогу у коруптивној акцији која је тема нашег истраживања „Новинарски одговор“...  

У саопштењу наводите и да се мој мотив да „лажем и манипулишем јавношчу“ крије у чињеници да пројекат продукције За медиа, чији сам један од аутора, на прошлогодишњем Конкурсу МКИ „није прошао селекцију стручне комисије и да је оцењен горе од других“, па користите прилику да ми јавно поставите питање: „Зашто губим време уместо да осмислим нов квалитетан медијски садржај, како би наредни пут држава подржала његову реализацију“?

За разлику од Вас ја ћу одговорити на питање које сте ми јавно поставили:

Није губљење времена када новинари раде свој посао, а истраживање коруптивних радњи у државним органима је управо посао новинара. 

Други део Вашег питања који се односи на „осмишљавање квалитетнијег пројекта“ сам схватио као поруку да ни ове године „држава“ (вероватно мислите на себе лично) неће подржати као ни претходне године „неквалитетан пројекат“ продукције За медиа.

Прво морам да Вас разочарам чињеницом да Ви нисте држава већ само државни службеник и то неодговоран и аљкав службеник, који није прочитао Решење о додели средстава на прошлогодишњем Конкурсу у коме пише да је стручна комисија, супротно Вашим наводима, пројекат За медије „Тимочка дивизија – пут у вечност“ оценила на следећи начин: „Пројекат је добро урађен. Тема је значајна и добро разрађена. Пројекат је од значаја, али у складу са значајем и квалитетом осталих пројеката, као и ограниченим буџетом није могуће подржати га износом довољним за реализацију“. 

Дакле наш пројекат је оцењен као добар и значајан, али није финансиран јер је било „квалитетнијих и значајнијих“. Апсурд је да смо управо и урадили оно што нас саветујете, почели смо да истражујемо те друге „квалитетније и значајније“ пројекте који су подржани, како бисмо научили нешто о ТВ продукцији, међутим испоставило се да смо из њихове реализације једино могли да научимо нешто о корупцији... 

У свом обраћању јавности наводите и да сам знао резултате Конкурса дан пре објављивања, што је истина, која сведочи о томе да сам министра Вукосављевића лично обавестио о сазнањима да је дошло до грубих грешака у раду Комисије. То је био једини начин да се спречи незаконита додела 8,6 милиона динара победницима Конкурса (Essentis д.о.о и ГФЦ д.о.о), јер по Закону о јавном информисању и медијима, министар је имао обавезу да, ако има таква сазнања, реагује и спречи доделу јавног новца. Нажалост министар Вукосављевић је урадио управо супротно, покушао је да прикрије и јавно оправда очигледне фалсификате који су се нашли у пројектним апликацијама фирми Essentis и ГФЦ, на које су указивали новинари За медије, али и награђивани редитељ Бошко Савковић (коме су украдене референце), удружења новинара, колеге из још десетак медијских кућа које су о томе извештавале... 

На крају Вашег Саопштења ме позивате, да уместо што инсистирам на одговорима, сазнања о коруптивним радњама, одмах пријавим надлежним органима. Искрено ме чуди да као државни секретар за информисање не знате да новинари не пишу кривичне пријаве, већ своја сазнања објављују, а надлежни државни органи након тога могу да реагују, ако процене да има основа за то. 

Како то у пракси изгледа могу да Вам илуструјем кроз претходни пројекат (суфинасиран на Конкурсу МКИ 2016. године) који је реализовала продукција За медија. У питању је награђивани документарац „Кап“ у коме смо до детаља истражили разлоге пресушивања артеских чесама у Зајечару, а након чијег емитовања на РТС-у је реаговало Основно тужилаштво у Зајечару и процесуирало одговорне за кривично дело „оштећење животне средине“. Посебно смо поносни на чињеницу да је наш филм „Кап“ тужилац приложио суду као доказ, а цео случај је завршен изрицањем прве осуђујуће првостепене пресуде у историји српског правосуђа за кривично дело „оштећење животне средине“.

Да ли ће и у случају филма „Новинарски одговор“ (чија сте тема) бити исти епилог то заиста не могу да кажем, али Вам ово наводим како бисте као државни секретар за информисање боље разумели улогу медија и новинара у демократском друштву.

На крају користим ову прилику да обавестим јавност и удружења новинара да, осим очигледног и неаргументованог покушаја моје професионалне дискредитације изнетог у Саопштењу за јавност МКИ, претходних месеци континуирано (преко рођака, пријатеља, познаника, колега, пензионисаних уредника са РТС-а, политичара...), добијам поруке да се „за моје здравље“ распитује Данка Милошевић (директорка ГФЦ-а), као и „добронамерне савете“ да је можда најбоље да одустанем од истраживања јер се иза свега крију интереси партије на власти и Безбедносно информативне агенције са чијим је директором Данка Милошевић сарађивала док је био министар војни...  Подсећам да је притисцима био изложен и Бошко Савковић, коме је Данка Милошевић у присуству адвоката нудила да потпише Изјаву којом повлачи тврдње да су му украдене награде и признања, а да су након што је то одбио, Савковићу у два наврата одвијени брезони на точковима аутомобила, о чему је обавестио јавност на пресс конференцији одржаној 11.10.2018. године у Београду... Према мојим сазнањима Данка Милошевић је покушала и да цензурише објављене текстове на сајту Удружење новинара Србије...

Напомињем да овим притисцима не придајем велики значај нити мислим да се иза свега крију интереси партије на власти и тајних служби, али нека остане забележено.

У ишчекивању одговора на питања јавно постављена у истраживачком тексту „Финасијски извештаји фирми Essentis и ГФЦ предати Министарству културе су школски пример корупције и прања новца“,

Душан Војводић, новинар

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси