Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинар Ненад Живковић: Мере РЕМ за пристојније медије
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 03. 2019.

Извор: ФоНет

Новинар Ненад Живковић: Мере РЕМ за пристојније медије

Новинар портала Панчево Си Ти Ненад Живковић поздравио је данас то што је Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) изрекло меру упозорења Телевизији Панчево.

Због вишедневне хајке против њега оценио је да одлука РЕМ показује да надлежне институције ипак воде рачуна о томе какви се медијски садржаји појављују у јавном простору.

Живковић је изразио наду да ће, захваљујући таквом ставу РЕМ, убудуће бити далеко мање непримерених и непрофесионалних прилога да би на крају имали пристојну медијску сцену, саопштила је Фондација Славко Ћурувија.

Добро је да је РЕМ упутио такву врсту поруке да је извештавање РТВ Панчево не само непримерено, већ и да није дозвољена хајка на неистомишљенике, рекао је он.

Извршна директорка Фондације Славко Ћурувија Ивана Стевановић подсетила је да РЕМ најчешће одбацује пријаве грађана против емитера који крше Закон о електронским медијима и напоменула да овај случај показује да је РЕМ ипак могуће пробудити и натерати да ради свој посао.

„У овом случају РТВ Панчево је систематски водила беспризорну и недопустиву кампању против Живковића, користећи невероватан речник и опасне инсинуације. Тиме је не само довела у заблуду своје гледаоце, већ је директно угрозила Живковићеву безбедност“, изјавила је Стевановић.

Пријаву РЕМ упутио је портал Панчево Си Ти, а Фондација Славко Ћурувија и Центар за истраживање, транспарентност и одговорност (ЦРТА) позвали су грађане да путем апликације – градјанинастрази.рс шаљу пријаве РЕМ.

Акцији се одазвало 328 грађана, наводи се у саопштењу. Савет РЕМ има могућност изрицања мера – опомене, упозорења, забране емитовања програма 24 часа, као и одузимање дозволе за емитовање.

Овог пута РЕМ грађанима није слао појединачне одговоре, већ је своју одлуку објавио на свом сајту.

На званичном сајту РЕМ, наводи се да је Савет тог тела изрекао две мере упозорења РТВ Панчево због повреда одредби Закона о електронским медијима и Правилника о заштити људских права у области пружања медијских услуга.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси