Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Радун: Насилан покушај мењања уређивачке политике РТС-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 03. 2019.

Извор: РТС

Радун: Насилан покушај мењања уређивачке политике РТС-а

Медији и јавност и два дана након протеста говоре о упаду дела демонстраната у зграду РТС-а. Политички аналитичар и члан Управног одбора РТС-а Бранко Радун је рекао да је Управни одбор јавног сервиса оштро осудио акт насилног упада и покушаја мењања уређивачке политике, јер то руши не само позицију РТС-а, већ и институцијално руши демократију.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Бранко Радун је истакао да не мисли да је насилни упад у РТС у суботу увече само противзаконит, већ и да урушава политички систем у медијској сфери.

Каже да се у саопштењу Управног одбора РТС-а позива Европска асоцијација медија и домаћих медијских удружења да се огласе.

Радун додаје да су се до сада већ нека удружења огласила, а осуде долазе и од људи који су учествовали у протесту, али су против акта насилног упадања.

"Имате две ствари ту, насилан упад и насилан покушај мењања уређивачке политике и то би заиста сви требало да заједнички осуде", истако је Радун.

Наводи да су протести изашли из оквира нормалности и онога што је у оквиру закона.

"То је борба за контролу над протестом. Пре свега говоримо о Бошку Обрадовићу и Ђиласу, они су били свесни да је упад у РТС и блокада Председништва ризична, али да им то доноси лидерство. То је борба за позиционирање унутар опозиционог блока и контороле над протсетима", објашњава Радун.

Додаје да ако би се пороцесуирали људи који су то урадили, испало би као политички обрачун.

"Проблем је код нас што је политичка култура ниска. У том смислу да многе ствари које се овде толеришу у уређеним државама се то не би толерисало. Замислимо било који јавни сервис у Европи, да се тако нешто деси, полиција би интервенисала, људи иду пред суд", каже Радун и додаје:

"Ова ексалација, радикализација протеста је на неки начин притисак на власт, не само на председника, него и на владу. Политички притисак који може да доведе до политичке дестабилизације у Србији", истакао је Радун.

Сматра да су и неки политички центри моћи ван земље дали зелено светло за радикализацију, да би Србија била у тежој позицији око преговора, око Косова.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси