Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  CPJ: Вучићева реторика је сигнал за нападе на новинаре
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 04. 2019.

Аутор: ФоНет Извор: Данас

CPJ: Вучићева реторика је сигнал за нападе на новинаре

Најновији напади на новинаре у Србији су део тренда насталог за време владавине Александра Вучића, чија је реторика сигнал непријатељима слободних медија да нападају новинаре, оценили су данас представници Комитета за заштиту новинара (CPJ) из Њујорка.

У Комитету су за Глас Америке навели да слободу медија и безбедност новинара у Србији треба да обезбеди званични Београд, а не владе у Берлину или Вашингтону.

Координаторка програма за Европу и Централну Азију у Комитету Гулноза Саид рекла је да је Комитет веома забиринут поводом најновијих напада на уредника БИРН-а Слободана Георгиева и три независне новинарке и ауторке документарног филма „Албанке су наше сестре“ Сању Кљајић, Милену Поповић и Вању Ђурић.

„Нажалост, то је у склопу тренда погоршања слободе медија који смо видели за време председника Александра Вучића“, казала је Гулноза Саид и додала је један од најгорих напада које је Комитет забележио у протеклим месецима напад на новинара Милана Јовановића.

Према њеним речима, реторика против медија долази од највиших српских званичника, укључујући и председника Вучића.

Она је указала да је таква реторика сигнал свим непријатељима слободних медија да могу да малтретирају и нападају новинаре и да ти напади остају некажњени.

„Власт у Србији, укључујући и председника Вучића, треба отворено и јасно да осуде сваки покушај да се новинарима ограничи слобода и да инструише надлежне органе да осигурају безбедност независних медија и новинара“, указала је Саид.

У Комитету не верују да међународна заједница жмури на нападе на новинаре и угрожавање слободе медија у Србији.

„Сваки пут када се страни званичници или представници међународних организација састају са српским званичницима, на дневном реду морају бити слобода медија и напади на новинаре, и то ће држати Вучићеву администрацију у приправности“, сматра Гулноза Саид.

Према њеним речима, нису владе у Берлину и Вашингтону или званичници у Бриселу и Стразбуру ти који маре за слободу медија у Србији, већ то мора бити влада Србије и остале гране власти којима слобода медија мора бити политички приоритет.

„Морају осигурати безбедност новинара, слободну размену мишљења, транспарентно доношење одлука о којем ће се извештавати – јер то чини Србију јачом, не слабијом“, сматра Гулноза Саид.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси