Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Маја Павловић шест дана штрајкује глађу, надлежни се не оглашавају
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 04. 2019.

Аутор: Бета Извор: Н1

Маја Павловић шест дана штрајкује глађу, надлежни се не оглашавају

Власница и директорка ТВ Канал 9 из Новог Сада Маја Павловић већ шест дана штрајкује глађу, пошто - како је рекла - држава није урадила ништа како би се решили проблеми те телевизије, већ су "ствари постале још много горе".

"И даље штрајкујем глађу. Нико од надлежних се не оглашава, шест дан мога штрајка глађу држава ћути", казала је Маја Павловић  агенцији Бета.

Она је навела да је председници Владе Србије Ани Брнабић званично упутила иницијативу да у што краћем року буде заказан састанак на којем ће моћи да изнесе нагомилане проблеме ТВ Канал 9, али и осталих локалних и регионалних међа у Србији.

Додала је да је отворено писмо са истом иницијативом упутила и председници Уставног суда Весни Илић Прелић.

Она је оценила да ни право ни економија у Србији не зависе од закона, него од политичке воље, а да у овом случају, како је навела, “апсолутно не постоји политичка воља да се почне са решавањем нагомиланих проблема”.

“Због оваквих и сличних ситуација је угашено већ више од 40 медија у Србији, а ТВ Канал 9 постоји 20 година и учинићу све да не доживимо исту судбину”, поручила је Маја Павловић у писму.

Она је раније саопштила да одлуку оступању у штрајк глађу неће мењати, јер нема “ни једну другу опцију, а ни саборца који би ме од штрајка одговорио”.

“Позивам све који сматрају да Србија није правна држава и да медији у Србији нису слободни, да ми се придруже”, навела је Маја Павловић у ранијој писаној изјави за јавност.

Додала је да поступак пред Управним судом, због којег је штрајковала глађу прошле године, ни након скоро годину дана није завршен.

“Каналу 9 су отказани практично сви уговори са предузећима или установама у којима је власт преузео СНС. Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић, никада није одговорио ни на један наш захтев да се одржи састанак, који ми је обећан прошле године, како би се нашло законито решење у вези са накнадама које наплаћују ОФПС и СОКОЈ. Судови наше аргументе нити разматрају нити образлажу, већ их одбијају као ‘ирелевантне’ и сада су нам извршитељи, због таквих пресуда, блокирали рачун”, навела је Павловић.

Према њеним речима, ни Врховни касациони ни Уставни суд не поступају по представкама ТВ Канал 9.

Додала је да је Канал 9 сазнао да телевизије блиске СНС-у уопште не морају да плаћају накнаде ни ОФПС-у, ни СОКОЈ-у, јер их те организације не туже, ако ни закупе више стотина квадратних метара пословних простора које користе, на најелитинијим локацијама, које су у власништву државе.

Маја Павловић је прошле године штрајковала глађу пошто је ЕТВ угасио сигнал ТВ Канала 9 због наводног дуга од 2,5 милиона динара.

Коалиција медијских и новинарских удружења позвала је у уторак надлежне државне органе да под хитно реше нагомилане проблеме ТВ Канал 9 из Новог Сада, који су проузроковани управо нечињењем надлежних државних и правосудних органа, како би власница и директорка те телевизије Маја Павловић прекинула штрајк глађу.

Коалиција је упозорила да је пример ТВ Канал 9 "илустративан за све локалне медије у Србији", јер се "против свих оних професионалних медија који извештавају у јавном интересу предузимају најразличитије мере како би били угушени".

Коалиција новинарских и медијских удружења позвала је колеге новинаре и да истраже изречене сумње да телевизије блиске Српској напредној странци уопште не морају да плаћају накнаде ни ОФПС-у ни СОКОЈ-у, јер их те организације не туже, као и наводе да телевизије блиске властима не морају да плаћају ни закупе више стотина квадратних метара пословних простора које користе, на најелитинијим локацијама, а које су у власништву државе.

Коалиција је позивала и на солидарност са колегама са ТВ Канал 9, као и да уплатом средстава помогну да рачун ТВ Канал 9 буде одблокиран (Банка Интеса: д.о.о. Канал 9, Нови Сад 160-170280-38 и Поштанска штедионица: д.о.о. Канал 9, Нови Сад 200-2639250101934-81).

Коалицију чине Независно удружење новинара Србије, Независно друштво новинара Војводине, Асоцијација независних електронских медија, Пословно удружење Локал прес, Асоцијација онлајн медија и Асицијација медија.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси