Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Године пролазе судови ћуте
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 04. 2019.

Аутор: Р. Балаћ Извор: Данас

Власница и директорка ТВ Канал 9 из Новог Сада Маја Павловић поново штрајкује глађу

Године пролазе судови ћуте

Власница и директорка новосадске ТВ Канал 9 Маја Павловић већ осми дан не узима храну. За мање од годину дана поново је ступила у штрајк глађу, пошто држава није урадила ништа како би се решили проблеми те телевизије, већ су, како је навела, „ствари постале још много горе“.

– Не можемо да дочекамо да државни и правосудни органи почну да раде оно што им је посао. И прошле године смо инсистирали да се подвуче црта, да се донесу пресуде и види да ли је Канал 9 дужан држави или држава нама. Имала сам чврста обећања из разних министарстава, али ништа од тога и ми нисмо добили ни једну пресуду – каже Маја Павловић.

Телевизија која постоји 20 година, тужила је 2015. државу због одузимања локалне фреквенције и тврди да незаконито наплаћује десетоструко више таксе и накнаде за фреквенцију. Канал 9 је на конкурсу добио дозволу за коришћење локалне фреквенције на осам година са могућношћу продужетка на још толико. Било је назначен тачан износ накнаде, није било ниједне одредбе да накнаде могу да се повећавају. „На основу тога ушли смо у велике инвестиције направили емисиони стуб са нашим предајником, што је коштало 15-20 хиљада евра, подигли кредит и изградили зграду, јер смо планирали да се овим послом бавимо дугорочно“, прича Павловић.

После седам година држава, у процесу дигитализације, одузима локалне фреквенције ТВ станицама, захтева да Канал 9 набави дигитални предајник и да прерасте у регионалну ТВ за шта треба да плаћа десетоструко већу таксу – 600.000 динара месечно! „То је све донето у скраћеном поступку где нисмо имали прилику ни да се изјаснимо и да заштитимо наше интересе. Покренули смо тужбу пред Управним судом и већ пет година чекамо одлуку“, додаје Павловић.

Други поступак води се око накнада за ауторска права према ОФПС-у и СОКОЈ-у. У Каналу 9, као и АНЕМ-у и другим медијима тврде да су минималне накнаде предвиђене новом тарифом – непримерене и незаконите. Тај поступак је пред Уставним судом, а апелациони судови пресуђују да су медији дужни да плаћају те накнаде. Маја Павловић указује на одредбу члана 187. Закона о ауторским и сродним правима који каже да “ у случају када постоји спор између корисника и организације око висине накнаде, корисник је дужан да плаћа накнаду по претходно важећој тарифи до мериторног решења спора“.

– Плаћамо накнаде по претходно важећој тарифи и од Врховног касационог суда смо тражили да заузме став и одбацио је нашу ревизију, али суд не жели да заузме став о томе – наводи Маја Павловић. Прошло је већ недељу дана од како штрајкује глађу, а у петак је Маја Павловић упутила писмо премијерки Ани Брнабић и председници Уставног суда и затражила састанак. У међувремену, судски извршитељи блокирали су рачун Канала 9 због дуга од 160 хиљада динара. А та медијска кућа само од једног комитента потражује 1,6 милиона динара, који не плаћа обавезу. Каналу 9 раније су отказани уговори са предузећима и установама које контролише СНС. У мају им истиче уговор са ИТВ и могућ је најгори сценарио – да буде угашен сигнал те новосадске телевизије.

Власт систематски гуши медије

О штрајку Маје Павловић огласили су се покрајински одбор ДС и Савез за Србију. „Драматични протест Павловићеве је аутентична и слика и прилика наше стварности у области електронских медија у Новом Саду, Војводини и читавој Србији, у којој садашња власт немилосрдно гази и гуши све који нису део режимске пропагандне машинерије“, наводе СЗС и демократе.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси