Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Двадесето "Зашто?" у 2.06
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 04. 2019.

Извор: РТС

Двадесето "Зашто?" у 2.06

У 2.06 навршило се двадесет година откако је у НАТО бомбардовању убијено 16 радника РТС-а. Породице, пријатељи и колеге и даље постављају питање "Зашто?".

Пошту страдалим радницима код споменика "Зашто?" и ове године су одали представници РТС-а, новинских удружења, колеге и породице погинулих.

Након минута ћутања, у име Радио-телевизије Србије венце су положили директор РТС-а Драган Бујошевић и председник Управног одбора РТС-а Владимир Вулетић, као и породице убијених радника.

Мирослав Медић, брат убијеног Синише, обратио се окупљенима запитавши – Зашто?

"Зашто нико од НАТО земаља које су извршиле агресију, без одобрења Савета безбедности УН није одговарао за тај злочин? Зашто и коме је било потребно да своје животе у овој згради изгуби 16 невиних људи? Зашто о њима нико осим породица није бринуо? Зашто они који су то морали и чија је то била обавеза ништа нису учинили да их заштите?", упитао је Мирослав Медић.

Породице већ 20 година питају и зашто тадашњи генерални директор РТС-а Драгољуб Милановић није поступио по наредби 37 Савезне Владе по којој је био обавезан да људе измести на резервно место рада у случају ратног стања и зашто нико у савезном министарству народне одбране није на то реаговао.

 "Зашто нико од државних власти није ништа предузео да се спречи ова трагедија? Зашто готово нико није помагао породицама да се прибаве докази и расветле све околности које су претходиле овом злочину", упитао је Мирослав Медић у име породица страдалих.

"Душе убијених су и сада овде са нама и траже правду. Неће се смирити док се не сазна пуна истина о овом злочину. Жртве и овај споменик 'Зашто?' су опомена да се овакав злочин више никада не понови и да се не заборави зарад будућих генерација", закључио је Медић.

У ноћи између 22. и 23. априла 1999. године погођена је зграда РТС-а у Абердаревој улици. У њој су у том тренутку били радници, цивили који су остали на радном месту и када су сви страни дописници отишли.

Животе су изгубили: Јелица Мунитлак (27), шминкер, Ксенија Банковић(27), видео-миксер, Дарко Стоименовски (25), техничар у размени, Небојша Стојановић (26), техничар у мастеру, Драгорад Драгојевић (27), радник обезбеђења, Драган Тасић (29), електричар, Александар Делетић (30), камерман, Славиша Стевановић (32), техничар, Синиша Медић (32), дизајнер програма, Иван Стукало (33), техничар, Дејан Марковић (39), радник обезбеђења, Милан Јоксимовић (47), радник обезбеђења, Бранислав Јовановић (50), техничар у мастеру, Милован Јанковић (59), прецизни механичар, Томислав Митровић (61), режисер програма, и Слободан Јонтић(54), монтер.

Тела Драгорада Драгојевића и Синише Медића никада нису пронађена.

У згради у том тренутку нису били уредници који су позивали НАТО авионе "да дођу и да их чекају на свом радном месту". У Другом дневнику 23. априла тек у 20. минуту објављена је вест о погибији радника РТС-а.

То је био први случај да је медијска кућа проглашена легитимним војним циљем.

Бивши директор РТС-а Драгољуб Милановић 2002. осуђен је на 10 година затвора јер није поштовао наређење тадашње Савезне владе и људе и технику изместио из објеката у Абердаревој и у Хиландарској улици.

У знак сећања на погинуле у Ташмајданском парку, код зграде РТС-а и споменика "Зашто?", породице и пријатељи страдалих већ две деценије у 2 сата и 6 минута одају пошту убијенима.

Синоћ је на платоу испред погођене зграде одржана комеморација под називом "Тишина у Абердаревој", а претходно је отворена дводневна међународна конференција "Крај некажњивости за злочине над новинарима".

У холу РТС-а изложена је макета будућег Меморијалног центра РТС-а у знак сећања на 16 убијених радника. Уз минималне архитектонске интервeнције биће сачувана порушена зграда, а око ње ће бити изграђена приступна стаза. Тим "Неоархитекти" осмислио је кинетичку структуру 16 влати траве које ће се њихати на ветру.

На првом програму РТС-а вечерас ће бити приказан документарни филм о бомбардовању РТС-а "Хроника најављене смрти". Након тога следи играни ТВ филм "О животу и о смрти".

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси