Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Веран Матић нови председник АНЕМ-а
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 05. 2019.

Извор: www.021.rs

Веран Матић нови председник АНЕМ-а

Нови председник Управног одбора Асоцијације независних електронских медија је Веран Матић (1962), одлучено је на седници Скупштине ове асоцијације. На функцији председника АНЕМ-а он је заменио Милорада Тадића који је на тој позицији био последњих пет и по година.

Матић је један од оснивача АНЕМ-а и први председник асоцијације у периоду од 1993. до 2003. године, а сада ће је поново предводити у наредном четворогодишњем периоду.

Нови председник АНЕМ-а је истакао да ће настојати да, осим подстицаја развоја тадиционалних медија, мрежа у будућности буде агрегатор и нових, дигиталних медија, односно садржаја који настају на новим каналима и платформама.

"Амбиција је да АНЕМ буде подршка чланицама, али и агрегатор нових пројеката, нових идеја и нових форми извештавања и истраживања у пољу медија у најширем смислу. Практично, то је апгрејдована верзија, нешто као АНЕМ 2.0.

Медијска сцена све више мигрира онлајн, али и ка производњи медијског садржаја ван формално конституисаних институција какве је препознавало аналогно доба и ту видим простор да привучемо нове чланове, пројекте и идеје. Између осталог, настојаћемо да будемо простор окупљања подкаста различитих садржаја и аутора како би унапредили и обогатили медијски пејзаж. Покушаћемо да оживимо иницијативе везане за медије цивилног друштва и да афирмишемо ову, трећу струју медија која је од непроцењиве важности за здравље медијског тржишта и за јавни интерес. Потрудићемо се да укључимо у чланство и невладине организације, фондације, заговорнике слободе говора, који на различите начине доприносе савременој законској регулативи, а све више постају и произвођачи садржаја.

Посебну пажњу посветићемо борби против говора мржње и против насиља над новинарима, медијским радницима, културним радницима, изабраним политичарима, свима који учествују на јавној сцени. Не само декларативно, већ и стварањем оквира за практично деловање, нарочито у области едукације, превентиве бесплатне правне помоћи", рекао је Матић.

Он је оценио да данас није довољно само едуковати новинаре и медијске раднике, већ и грађане, како би постали одговорни учесници у производњи медијског садржаја, али и као медијски писмени корисници опремљени знањима за критичко промишљање садржаја који до њих долазе путем све бројнијих медијских канала.

"Мислим да је важно да, са јачањем и разноврсношћу направимо позитиван приступ медијској сцени која је разједињена и самим тим слабија него што су њени реални потенцијали. Свакако ће највећи изазов бити трагање за новим бизнис моделима који ће омогућити стабилно финансирање медија - од борбе за поштену расподелу средстава за суфинансирање медијских садржаја од јавног интереса, преко едукације и анимирања оглашивача да одабиром медијских партнера позитивно утичу на развој квалитетних медија, поштеног новинарства и јавног интереса, до афирмисања нових облика финансирања који директно зависе од публике, попут различитих облика претплате, микро донација и цроwдфундинга.

Укратко, мисија АНЕМ-а 2.0 биће фокусирана на стратешка поља - продукција и дистрибуција медијског садржаја, едукација медијских продуцената и публике, подстицање партнерстава са државним институцијама, привредом, невладиним сектором и међународним организацијама и финансирање и монетизација медијског садржаја у дигиталној ери. Сваки члан АНЕМ-а биће равноправан партнер у остваривању ових задатака, а они, сви заједно, имају за циљ креирање разноврснијег, отворенијег, стабилнијег и професионалнијег медијског тржишта", навео је нови председник АНЕМ-а.

Веран Матић је рођен је 1962. године у Шапцу, био је директор и главни и одговорни уредник некадашње РТВ Б92, а данас је председник Управног одбора Фонда Б92 и председник Комисије за истраживање убистава новинара. Добитник је бројних престижних међународних награда за свој рад током последњих двадесет пет година.

Иначе, на седници Скупштине АНЕМ-а изабрани су и остали чланови Управног одбора којег ће сем Матића чинити и Светлана Којановић, Ивана Петровић, Слободан Крајновић и Милорад Тадић.

Коментари (3)

Остави коментар
сре

15.05.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 17:50

au brate, dokle

Ovaj je napravio karijeru na mrtvom kolegi novinaru.

Одговори
сре

15.05.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 15:44

Šta ima od škole?

Šta ima od škole Veran Matić. Pobrojane su mu funkcije, a nigde da vidimo diplomu.

Одговори
сре

15.05.

2019.

anonymous [нерегистровани] у 14:19

DOKLE VIŠE

Dokle više ovo Veranovo veranje svuda samo ne tamo gde se nešto i piše i održava novinarska kondicija!?Prava vest bi bila da Veran konačno nije izabran na neko mesto za koje se samokandidovao, ili su ga kandidovali znajući da nije gadljiv na funkcije!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси