Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  БИРН победио Владу Србије на суду
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 05. 2019.

Извор: БИРН

БИРН победио Владу Србије на суду

Управни суд је донео одлуку у корист БИРН Србија након прошлогодишње тужбе због недостављања података о појединостима набавке аутомобила за МУП Србије и наложио Влади да поступи по захтеву БИРН-а.

БИРН је од Владе Републике Србије тражио копију Закључка којим је она прогласила поверљивом јавну набавку за куповину аутомобила марке Шкода за потребе Министарства унутрашњих послова, која је изазвала велику пажњу и дебату у јавности у септембру 2017. године.

Захтев је послат први пут у октобру 2107. године, а затим и у априлу 2018. године.

С обзиром на то да се Влада у два наврата оглушила на захтев по Закону о слободном приступу информацијама, а како Повереник за информације од јавног значаја није надлежан у овом случају, БИРН је покренуо управни спор и тужио Владу.

Први пут је то учињено у децембру 2017, када је суд одбацио тужбу, јер су захтеви за приступ информацијама послати електронском поштом због чега није било формалног доказа да је пошта примљена, а потом у мају 2018. године, када су захтеви за достављање копије Закључка послати редовном поштом.

Поступајући по тужби БИРН-а, Управни суд се два пута обраћао Влади Србије да одговори на тужбу, али је она била нема и у овом случају и није доставила суду нити одговор нити списе захтеваних предмета.

Стога Управни суд је донео пресуду да Влада Србије одговори БИРН-у да ли поседује тражени Закључак и достави копију истог у року од 15 дана.

Средином септембра 2017. године МУП је набавио 710 патролних возила марке Шкода у оквиру пројекта Осавремењивање возног парка МУП.

Иако је набавка проглашена тајном, десетак дана након примопредаје аутомобила на платоу испред Палате Србија на Новом Београду, државни секретар Министарства унутрашњих послова Милосав Миличковић је изнео поједине детаље у вези са набавком.

Грађани су сазнали да је МУП купио 710 патролних возила од старог добављача са којим је МУП и раније сарађивао, затим да је вредност набавке била 700 милиона динара, да су други понуђачи у овом поступку били Фијат и Пежо и да је понуда заступника Шкоде била најповољнија.

Осим тога из Владе је више пута речено да су аутомобили набављени у оквиру капиталног пројекта Осавремењивање возног парка МУП, којим је планирана набавка око 1000 возила.

Набавка ових возила био је први контигент и касније је требало да буде купљено још око 300, што је и учињено крајем 2018. године, а не крајем 2017. како су представници власти најављивали. 

Међутим, јавност до данас није могла да провери тачност ових информација, због тајности набавке, о чему је БИРН писао.

БИРН је информације и документа у вези са великом набавком аутомобила више пута тражио званично и од Министарства унутрашњих послова, пре него што се позвао на Закон о слободном приступу информацијама.

Захтеване су информације о томе да ли је спроведена јавна набавка за куповину возила, од кога су набављена возила, ко их је набавио, када је потписан уговор, колика је вредност уговора и ко су били сви понуђачи и учесници у поступку набавке.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси