Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  30 година Радија Б92 са Мишком Билбијом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 05. 2019.

Аутор: Даниел Букумировић Извор: VICE

30 година Радија Б92 са Мишком Билбијом

О најзначајнијој радио станици у Србији у последње три деценије причали смо са једним од оснивача, Мишком Билбијом.

Да је данас жив, радио Б92 би данас напунио 30 година и вероватно би организовао велику журку. Али угашен је 2015. године. Без обзира на то, његов утицај је и даље велики. Пре свега зато што је за собом оставио на десетине, можда и стотине талентованих људи који су прошли кроз њега, а данас свој таленат, вештине и рад остварују у другим медијима, или у некој другој креативној области друштвеног живота.

Радио Б92 се појавио у етру, на фреквенцији 92,5 Mhz у Београду 15. маја далеке 1989. године, у земљи која се звала Југославија и времену које данас узимамо као пример, углавном још увек среће и безбржиности, барем када су у питању млади људи. Нову радио станицу формирали су чланови редакције емисије "Ритам Срца" која се емитовала на Радију Студију Б, и "Индекс", који је емитован на Радио Београду. Станица је добила добила привремену дозволу за рад у трајању од 15 дана, која је заправо трајала 26 година.

Безбрижна времена убрзо су замениле драматичне године распада земље, ратова, санкција, хиперинфлација, демонстрација и ауторитарног режима Слободана Милошевића. Деведесетих, Радио Б92 је од експерименталног радија бунтовне, субверзивне и прогресивне омладине Београда постао једно од ретких острва слободног мишљења у српском етру. Милошевићев режим четири пута је гасио Деведесетдвојку, али се она некако увек враћала, још утицајнија и јача. У сржи Радија Б92 било је преиспитивање и пропитивање естаблишмента и већинског става, увек је била опозиција глупости и бахатости, ма од кога долазила. Деведесетдвојка је просто имала став и зато ју је публика обожавала, а неистомишљеници уважавали.

Један од оних који су две деценије били заштитни глас радија био је и Мишко Билбија. Са једним од оснивача Б92, аутором, водитељим, музичким сарадником, уредником великог броја емисија, касније и програмским уредником ТВ Б92 Даниел Букумировић разговарао је о феномену Деведесетдвојке, њеном наслеђу, о критикама да је била елитистичка, и неким заборављеним, непознатим или бизарним ситуацијама као што упади полиције, организовање "отмице Стјепана Месића", долазака Жељка Ражнатовића Аркана у студио, спашавање музичке архиве, оснивања телевизије и многе друге приче које су само делић невероватног живота једне мале београдске радио станице која је заправо била све, само не мала.

Гледајте podcast на сајту VICE.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

15.05.

2019.

Слободан Ћук [нерегистровани] у 18:31

ЛАКОЋА ОЦЕЊИВАЊА?

Баш нешто и не волим људе који лако деле оцене, савете, предлоге....., јер се сетим да су некада такве звали не баш лепим именима.
Тако се и сада питам, како се може рећи за било кога (шта) да је најзначајнији, најбољи у било чему у последње три деценије без анализа, чињеница... не улазећи чак ни у то, да није ни трајало три деценије. Ако симпатије постоје, то је у реду, ако то некоме много значи и то је у реду, али тврдња да свима то значи-просто не стоји.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси