Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Челси Менинг поново у затвору
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 05. 2019.

Аутор: Бета, АФП Извор: Н1

Челси Менинг поново у затвору

Некадашња аналитичарка у америчкој војсци Челси Менинг биће враћена у затвор по наређењу федералног суда због "ометања правде", будући да је одбила да одговара на питања о оснивачу ВикиЛикса Џулијану Асанжу.

Представник њеног адвокатског тима је то рекао после саслушања пред судом у Александрији.

Судија Ентони Тренга је рекао да би Менинг могла платити новчану казну од 500 долара по дану ако после 30 дана затвора буде и даље одбијала да сведочи, као и да би казна могла порасти на 1.000 долара по дану након 60 дана иза решетака.

Челси Менинг је у затвору провела седам година јер је 2010. године ВикиЛиксу предала више од 750.000 америчких дипломатских и војних докумената, чије објављивање је осрамотило Вашингтон.

Она је 8. марта ове године послата у затвор након што је одбила да сведочи пред истражном поротом у истрази о Асанжу, назвавши ту процедуру "нетранспарентном" и недемократском.

Једно од главних оруђа америчког правосудног система, истражне пороте се формирају у најозбиљнијим кривичним истрагама и морају водити истрагу у највећој тајности.

Менинг је пре недељу дана пуштена из затвора због техничких разлога, јер је истражној пороти која ју је звала да сведочи истекао мандат. Међутим, у међувремену је оформљена нова истражна порота која је наставила истрагу.

Она је јуче поново одбила да сарађује.

"Не одустајем од својих принципа, радије ћу буквално умрети од глади него да променим став", рекла је Менинг пред судијом.

Судија је одговорио да нема ничег "нечасног" у испуњавању грађанске дужности.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси