Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Заплењена Асанжова имовина у амбасади Еквадора у Лондону
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

20. 05. 2019.

Аутор: Н1, ФоНет Извор: Н1

Заплењена Асанжова имовина у амбасади Еквадора у Лондону

Имовина оснивача Викиликса Џулијана Асанжа заплењена је у амбасади Еквадора у Лондону, а на захтев власти САД, објавио је Гардијан. Еквадорске власти саопштиле су раније да ће предати Америци све документе Асанжа који су се налазили у еквадорској амбасади у Лондону, а Викиликс је објавио да ће се предаја докумената обавити у понедељак.

Поред докумената, САД ће бити предати и сви Асанжови мобилни телефони, компјутери и хард дискови.

Викиликс је саопштио да представницима Уједињених нација и Асанжовим адвокатима није било дозвољено да присуствују заплени. Адвокати тврде да је заплена Асанжове имовине нелегална, а а да је извршена по налогу америчких власти. Заплењени материјал, према њиховим речима, укључује и два Асанжова рукописа, преноси Гардијан.

Еквадор, у чијој се лондонској амбасади Асанж крио од 2012. године, одлучио је да укине дипломатски азил оснивачу Викиликса због нарушавања више међународних конвенција.

Асанж је 11. априла ујутру ухапшен по налогу Шведске и САД. Суд у Лондону га је прогласио кривим за нарушавање услова пуштања из затвора уз кауцију и заказао следеће саслушање за 2. мај.

САД оптужују Асанжа за заверу и објављивање украдених службених докумената. Министарство правде САД је саопштило да би Асанж могао да буде осуђен на пет година затвора. Према одлуци лондонског суда, САД су дужне да до 12. јуна доставе Великој Британији документе за изручење Асанжа.

У случају подизања оптужнице на основу Закона о шпијунажи, Асанж би у САД могао да буде осуђен на смртну казну.  

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси