Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Зашто РТС не преноси све мечеве државних селекција?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 06. 2019.

Аутор: В. Живановић Извор: Данас

Србија није изузетак

Зашто РТС не преноси све мечеве државних селекција?

Пара врти где бургија неће, изрека је која у једној реченици објашњава зашто националне селекције Србије у већини спортова све мање гледамо на јавном сервису.

Велика бура дигла се претходних месеци због тога што је Радио телевизија Србије изгубила тржишну утакмицу за преносе мечева фудбалске репрезентације Србије који се сада могу гледати само на кабловском каналу Нова С, а у јавности је с правом постављено питање да ли новац који се издваја за телевизијску претплату треба да подразумева и слику и тон са утакмица „орлова“.

Јунајтед група, у оквиру које се налазе канали Нова С и Спорт клуб откупила је према незваничним сазнањима Данаса право преноса мечева фудбалске репрезентације Србије све до 2022. године. Европска фудбалска федерација је према нашим сазнањима условила телевизије да у једном пакету морају да откупе преносе утакмица Лиге нација, квалификација за ЕУРО, завршног турнира ЕП, као и квалификације за Светско првенство у Катару 2022. године.

Ова компанија је на тендеру УЕФА према нашим сазнањима понудила цифру од око 40 милиона евра за преносе мечева квалификација у Србији, Босни и Херцеговини и Хрватској, док је РТС био спреман да издвоји око осам милиона евра, али само за преносе на територији наше земље.

Одговорни уредник спортске редакције РТС Зоран Марковић објашњава за Данас да је УЕФА доласком на чело њене администрације председника Александра Чеферина одустала од свог некадашњег принципа да највећа такмичења могу да преносе само телевизије са националном фреквенцијом, а да је мотив тог одступања у финансијама.

– УЕФА је раније више бринула о принципу гледаности и томе да највећа такмичења могу да преносе само телевизије са националном покривеношћу. Права на преносе квалификација и великих такмичења увек је продавала Евровизији (асоцијацији европских јавних сервиса) од које смо потом ми откупљивали преносе, од Лиге шампиона до других такмичења. Све до доласка нове администрације на чело УЕФА власници права преноса мечева репрезентација били су национални савези. Међутим, сада је то другачије и променили су се услови трке за откуп права. УЕФА сада има своју агенцију која продаје права и ми смо за пакет преноса мечева Србије у Лиги нација и квалификацијама за ЕП понудили цифру која је примерена за територији наше државе. Нисмо могли да нудимо цифру за откуп права за цео регион јер као српски јавни сервис немамо за то интерес. УЕФА је на крају одлучила да прода права за цео регион једној компанији и у томе је видела одређени свој интерес – прича Марковић и додаје да је према проценама меч Украјина – Србија гледало око 400.000 људи, „док би на телевизији са јавном фреквенцијом та цифра била између једног и два милиона“.

Марковић истиче да РТС још увек није потпуно изгубио тржишну битку и да ће ове године преносити најбитнија спортска такмичења.

– Откупили смо право преноса за фудбалско ЕП за играче до 21 године, где ћемо имати изузетно јак тим и где би уласком у полуфинале изборили пласман на Олимпијске игре. Преносићемо мечеве Светског првенства у кошарци, а сви знамо да ће наша репрезентација отићи у Кину појачана НБА звездама. Преносићемо ЕП у женској кошарци, као и Вимблдон на коме Новак Ђоковић брани титулу. Сада је то можда далеко, али откупили смо и права преноса мечева Светског првенства у фудбалу 2022. године у Катару. Имамо за наредне три године права да преносимо Лигу шампиона и Лигу Европе што су најјача клупска такмичења у фудбалу – наводи Марковић.

Хрватски спортски новинар из редакције „24 сата“ Давор Лугарић прича за наш лист да је и у тој земљи у јавности било отпора због тога што „ватрене“ не преноси јавни сервис.

– Људи су се питали зашто плаћају претплату ако више на ХРТ-у не могу гледати репрезентацију. Међутим Нова телевизија има покривеност у целој држави и није потребно плаћати посебну претплату, тако да је репрезентација за гледање ипак свима доступна – тврди Лугарић.

Уредник спортског програма Хаyат телевизије из Босне и Херцеговине Јасмин Лигита тврди да је и у тој земљи праћење репрезентације „на каблу“ постало уобичајена ствар.

– „Змајеве“ преноси Нова БХ телевизија што је некадашњи Пинк, тако да је у питању канал који свуда може да се види. Кабловске телевизије за овај канал не траже посебну претплату. Многи би волели да јавни сервис у БиХ преноси мечеве репрезентације, али није тајна да на њему нема ни средства, ни техничких могућности, тако да је прелазак репрезентације на Нову био логичан корак – закључује Лигита.

Политичке игре око права преноса

У Србији се на крају све своди на политику, па право преноса спортских догађаја није изузетак. Кабловска телевизија Арена од недавно је уступила каналу са националном фреквенцијом О2 (одскора у власништву Коперникуса, претходно купљеног од стране Телекома) могућност да преноси утакмице фудбалске Суперлиге, као и кошаркашке АБА лиге. Потом је претходних месеци преко таблоида вршен притисак на Јунајтед групу да мора да утакмице фудбалске репрезентације уступи некој од телевизија са националном фреквенцијом, иако је регуларно победила на тендеру УЕФА. Постоји и мишљење да актуелној владајућој структури смета што се кабловски оператер који није под њиховом контролом подиже своју гледаност преко мечева националног тима.

ФИБА раздвојила продају ТВ права

ФИБА је разлику од УЕФА одлучила да раздвоји продају права преноса за телевизије са националном покривеношћу и за телевизије на кабловским каналима. Тако ћемо Светско првенство у кошарци у септембру гледати и на РТС-у и на Спорт клубу.

Највећи спортски догађаји овог лета

- ЕУРО У21 (јун) РТС

- Светска лига у ватерполу (јун) Арена

- СП у фудбалу за жене (јул) РТС

- ЕП у кошарци за жене (јул) РТС

- СП у ватерполу (јул) Арена

- СП у кошарци (септембар) РТС, Спорт клуб

- ЕП у одбојци (септембар) Спорт клуб

- СП у атлетици (октобар) РТС

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси