Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Виши суд одбацио тужбу Драгана Вучићевића против Југослава Ћосића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 06. 2019.

Извор: Н1

Виши суд одбацио тужбу Драгана Вучићевића против Југослава Ћосића

Виши суд у Београду 18. априла донео је пресуду којом се одбија тужбени захтев Драгана Вучићевића против Југослава Ћосића.

Вучићевић је поднео тужбу поводом текста објављеног у Блицу 16. новембра 2012. године, тврдећи да је Југослав Ћосић изнео нетачне, измишљене и клеветничке тврдње у оквиру којих је за Информер навео да су псеудоновине, да је Вучићевић преговарао са припадницима тзв. земунског клана о томе колико ће га платити за сваки текст који напише и објави против Зорана Ђинђића и у којем се позвао на наводно тајно снимане телефонске разговоре између Вучићевића и вође земунског клана.

Суд је утврдио да је Југослав Ћосић наводе о Вучићевићу изнео као метафору стања у медијској сфери, коју је оценио као псеудоновинарство, јер се по његовом мишљењу Вучићевић не бави непристрасним извештавањем већ нуђењем услуга газдама.

Суд је такође прихватио наводе да је Ћосић имао сасвим довољно разлога да верује да су подаци које је о Вучићевићу изнео тачни. Суд је проценио да пошто се изражавање мишљења туженог односи на стање у друштву и медијима, као битној сфери друштвеног живота, ''суд сматра да је тужени имао право да изложи своје гледиште односно мишљење и да шири овако примљену информацију, чак и уколико је било сумње да је та информација истинита".

"Реч је о питању од јавног интереса и указивање туженог на проблеме у сфери медија и новинарства, односно на поступање тужиоца као персонификације и метафоре пристрасног новинарства, те његов вредносни суд не сме бити ограничено обавезом да непобитним и несумњивим доказима поткрепи информације које је изнео", наводи се у пресуди.

Такође, суд је оценио да Ћосић ''није показао недостатак новинарске пажње, имајући у виду да је извор информације личност на високом државном положају и да се та информација поклапала са другим околностима о којима су имали сазнања, не може се сматрати да је новинар тужени слепо веровао извору ифнормација и да није поступао са дужном новинарском пажњом."

По виђењу суда, Вучићевић као новинар и јавна личност, дужан је да трпи изношење мишљења о његовом поступању и критике његовог рада у већој мери од обичних грађана.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси