Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ани Стаменковић награда за допринос у побољшању положаја пацијената
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 06. 2019.

Извор: РТС

Ани Стаменковић награда за допринос у побољшању положаја пацијената

Колико је храбрости потребно онима који су победили рак и онима који се и даље боре са том опаком болешћу. О томе су говорили на четвртом форуму пацијената који је настао на иницијативу Удружења за борбу против рака јајника "Проговори ". У жељи да се глас пацијената што даље чује, највећи борац била је и Зорица Велицки, чланица тог удружења, чији се живот недавно прерано угасио. Зато је установљена награда која носи њено име и која се додељује за допринос појединца у побољшању положаја пацијената у Србији. Та награда уручена је новинарки РТС-а Ани Стаменковић.

Уз речи Небојше Глоговца, једног од највећих глумаца, који нажалост није победио рак, на сцену је изашло њих осморо! Они су успели да победе. Неко уз подршку породице, неко уз пријатеље, неки су тада схватили на кога не могу да рачунају, а неки јер су по лек отишли у иностранство, или су ушли у клиничку студију.

У публици, највећа подршка за маму-принцезу Александру. За ову породицу један од омиљених цртаћа "Залеђено краљевство" био је инспирација.

"Она устане један дан и каже – јао мама како си ти лепа, па ти си права принцеза Елза, ја је погледам, онда погледам огледало на зиду у огледалу одраз ћелавца бледог као крпа, онда погледам опет у њу, мила мислим да се ти шалиш са мном, па погледај принцезу Елзу, Она се замисли, погледа ме... Добро...па ти онда можеш да будеш Принцеза Ћелза", наводи Александра Младеновић из Удружења оболелих од лимфома "ЛИПА".

Драгана Миловановић из Удружења пацијената за помоћ оболелима од акутних леукемија "ЛЕУКА" наводи да је само пар дана прошло од откривања карцинома до њене  хоспитализације.

"У касним вечерњим сатима, 17 маја 2016. године први пут се обраћам лекару, сутра сам већ у болници, увече, кола са звуком ротације, ме остављају у Ургентном центру, 19. маја сам у колицима, јер не могу да ходам, смештају ме на хематологију КЦС-а", објашњава Миловановићева.

Тада није могла да стоји, прошла је тежак пут до излечења али је победила. Сада кроз удружење Леука покушава да помогне другим пацијенатима.

У жељи да се пацијенти оснаже, да проговоре о својој болести, да се боре за себе, и да се њихов глас чује осмишљен је Форум пацијента Проговори и ти. Са пацијената су радили комуниколози, стручњаци за јавни наступ, психолози. Своја искуства испричало је њих осморо, а њихови мотивациони говори требало би да помогну и другима, јер је важно да се глас пацијената чује.

"Они су кроз разне практичне вежбе научили да оно што говоре пласирају на прави начин ,да заинтересују људе, да своје чланство унутар удружења на прави начин покрену, да када проговоре о ономе што је њихово лично искуство, да на тај начин можемо да мењамо свест шире јавности, и можемо да дођемо у ситуацију да неко када послуша њихов говор пожели да се активно укључи", наводи Слободан Роксандић, комуниколог.

А желели су да поруче да је важна превенција, да је важно одлазити на редовне прегледе, да и када је дијагоза најтежа, да нема одустајања. Чак и када те најближи издају, а Бебу је, када је оболела од рака каже, оставио муж.

"У тим моментима треба бити човек, треба бити човек, онда када је тешко", поручила је Беба.

На четвртом форуму пацијената, новинарки РТС-а Ани Стаменковић уручена је награда "Зорица Велицки" за допринос појединца у побољшању положаја пацијената у Србији.

Коментари (1)

Остави коментар
сре

19.06.

2019.

Realan [нерегистровани] у 12:06

Ah...

Nagrada za uspehe u obmanjivanju javnosti.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси