Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Горан Весић мора кривично да одговара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 06. 2019.

Аутор: Катарина Живановић Извор: Данас

Саговорници Данаса поводом одлуке заменика градоначелника Београда да јавно објави интерни мејл Н1

Горан Весић мора кривично да одговара

Заменик градоначелника Београда Горан Весић објавио је на свом Фејсбук налогу део интерног редакцијског мејла Н1.

Саговорници Данаса истичу да је реч о кривичном делу за које је запрећена затворска казна од две до три године. Адвокатски тим Н1 већ ради на овом случају и наредних дана ће се обратити Тужилаштву за високотехнолошки криминал, потврдио је за Данас директор Н1 Југослав Ћосић.

Горан Весић је прекјуче на конференцији за новинаре тврдио да Н1 води кампању против њега, а као „доказ“ навео је да је видео интерни мејл који то потврђује. Потом га је и објавио. Међутим, у том мејлу види се најобичнија кореспонденција између уредника и новинара, уобичајена у свим редакцијама, која представља припрему за предстојећи задатак.

Објава интерног мејла спада у кривично дело, а Кривични законик за повреду тајности писма и других пошиљки предвиђа затворску казну од две, у неким случајевима и три године.

Председник Адвокатске коморе Београда Владимир Гајић уверен је да за ово кривично дело Весић неће одговарати.

– Функционери СНС су изнад закона. Размере и број људи и институција које служба држи на црним мерама надзора су незамисливе. Он изгледа није могао да издржи и не провали информацију да је ТВ Н1 на тим мерама. Све су то разлози због којих ће бити неопходно да се та тајна служба сруши и формира нова – истиче Гајић за Данас.

Бивши повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић каже да је у први мах помислио да се највероватније ради о неистини, да Весић нема у поседу интерне мејлове Н1, већ да је реч о о једној од честих, олако датих и неодговорних изјава политичара „које све чесће на трагикомичан начин обележавају нашу политичку сцену“.

– Ако се испостави да је бизарна изјава ипак истинита, Весић би могао да се нађе у ситуацији да у кривичном поступку даје одговоре на питања у вези са тим како је дошао у посед тих електронских порука. Уставне гаранције о неповредивости средстава комуницирања односе се и на електронске поруке и подразумевају кривичноправну заштиту. За неовлашћено задирање у туђу електронску комуникацију као и објављивање садржине предвиђена је казна затвора – наглашава Шабић за Данас. Он додаје да је мање вероватно да је Весић сам „хаковао“ мејлове, већ да је то уместо њега учинио неко други, и предао му резултате свог „рада“.

– Али консеквенце нису битно различите. Говоримо о јавном функционеру који не само да не сме да врши кривична дела, а такође ни да их искориштава и прикрива извршиоца већ, напротив, има обавезу, и моралну и законску, да тако нешто пријави органима – наглашава Шабић.

Бивши председник НУНС-а Славиша Лекић каже да постоје само два мотива да јавно признате како сте упознати са нечијом интерном кореспонденцијом: или том неком шаљете јасну поруку да и ви имате увид у пресретнуту комуникацију „или је реч о гафу неопрезне осветољубиве будале“.

– Чисто сумњам да је онај који се за све пита решио да жртвује баш Горана Весића не би ли застрашио људе са Н1 тако што ће на делу показати да их неовлашћено прислушкује. Има он других пиона из врха СНС-а које ће потурити да признају кривично дело, што „надгледање“ туђе преписке, де фацто јесте – оцењује Лекић за Данас. Он додаје да то што се Весић, по његовом суду, неопрезно излетео, не умањује потенцијал „ове наопаке дружине“ на челу државе да незаконито прислушкује, надзире и снима многе који нису на истим таласним дужинама са њима.

– Уосталом, није ли сам председник државе ономад признао да и ми имамо неке тајно снимљене видео записе „али их не приказујемо“. И не, не мислим да то нужно раде БИА, ВБА или ВОА. Као што имају своје медије, своја невладина удружења, своје конкурсе и своје тендере, бојим се да тако имају и своје тајне службе – истиче Лелић.

Прислушкивање и пресретање комуникације у медијима није новина, о чему сведочи и директор ЦИНС-а, Бранко Чечен. ЦИНС-у је, како каже, мејлове прво хаковао неки предузимљиви младић који је то радио на много адреса, али ништа са тим није предузео. Након тог случаја, два пута им је неко упадао у електронски систем, али без последица.

– Луђе од тога је што је Информер добио од некога приступ банковним рачунима ЦИНС-а, КРИК-а и БИРН-а и све лепо објавио, а приступ томе имају само наше банке и пар државних органа. Без икаквих последица. Поштовање закона и основне људске пристојности су далеко иза ове власти, потпуно су се одметнули од Устава и владавине права. Не би ме чудило и да упадају у електронску пошту, телефоне… – каже Чечен за Данас. Он додаје да нисмо далеко од тога да ускоро освану снимци и из спаваћих соба.

– Али да државни функционер то износи на догађају за медије је стварно „неw лоw“. Па коју поруку он шаље о приватности комуникације, уставном праву на тајну писма? Е то је невероватно. Врло антидемократски, а требало би консултовати и правнике у вези законитости – закључује Чечен.

Вучић: Весић да одговара, али…

Председник Србије Александар Вучић рекао је да ће заменик градоначелника Београда Горан Весић морати да одговара ако је на противзаконит начин дошао до интерних мејлова новинара и уредника Н1. „Ако је дошао противзаконито, мора да одговара. Ако му је дао неко од ваших колега онда нема за шта да одговара. Онда је обавестио јавност о нечему што је било важно. Ја сам се изненадио, ја сам мислио да то није истина“, рекао је Вучић одговарајући на питање новинара Н1. Он је рекао да је „зачуђен“ ако је тачно то што је наведено да пише у мејловима и да у том случају Н1 треба да то објасни јавности, јер „не верује да уредници наређују новинарима да тако раде“.

Шабић: Могуће да службе пресрећу комуникацију

– Када је реч о томе ко пресреће електронску комуникацију новинара и ставља је на располагање политичким функционерима, не треба као солуцију искључити ни злоупотребу државних ресурса и служби. Та опција, ако би била тачна, дала би иначе ружном и мучном случају додатну забрињавајућу димензију – каже Родољуб Шабић.

Зеленовић: Весић да поднесе оставку

Председник Заједно за Србију Небојша Зеленовић позвао је заменика градоначелника Београда Горана Весића да одмах поднесе оставку уколико је обмануо и узнемирио јавност да поседује интерне мејл преписке запослених на ТВ Н1. „Уколико је рекао истину, то указује да власт незаконито надзире електронске комуникације и вероватно и прислушкује новинаре, па је сам против себе поднео кривичну пријаву, а Тужилаштво има обавезу да по службеној дужности покрене истрагу против Весића због кривичног дела повреда тајности писама и других пошиљки, за шта је запрећена казна затвора од две, односно три, године затвора“, рекао је Зеленовић оцењујући да је јучерашњи скандалозни наступ Весића пред редакцијама свих медија наставак бруталног обрачуна власти са преосталим слободним медијима и показатељ јасне намере власти да угуши сваку критичку реч.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси