Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Манојловић: Петиција о ријалитијима јер РЕМ жмури, не признају доказе с Јутјуба
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 06. 2019.

Аутор: Адам Сантовац Извор: Н1

Манојловић: Петиција о ријалитијима јер РЕМ жмури, не признају доказе с Јутјуба

На улицама Београда и још 10 градова Србије у току је потписивање петиције за ограничење емитовања ријалити програма. Акцију спроводе Удружење за заштиту уставности и законитости и иницијатива "Србија у покрету". Циљ је да за седам дана прикупе 30 хиљада потписа како би скупштина узела у разматрање измене Закона о електронским медијима.

"Бака Миланка (70) гледала Парове, па од нервозе завршила у болници: Доктор морао написмено да јој забрани ријалити" - звучи таблоидно, али је вест о баки љубитељки ријалитија утемељена на извештају лекара специјалисте. Јасан је био доктор: "Парови" доносе штету бакином здрављу.

Да ријалити програми штете и деци, али и менталном здрављу целе Србије - убеђени су у Удружењу за заштиту уставности и законитости и иницијатии "Србија у покрету". Зато су кренули су у борбу против ријалитија - потписима.

"Сутрадан када нечије дете дође из школе, зато што га је две године старији вршњак или вршњакиња претукла, вукла по поду, док су се деца смејала, деца су тај образац понашања могла да виде на ријалити програму", каже Саво Манојловић из Удружења за заштиту уставности и законитости.

Петицијом зато траже измену Закона о електронским медијима. И то да се укине емитовање ријалитија уживо, да га дневно буде само три сата, али и да се пропише по пола сата дневно културног програма за децу и тинејџере.

"Будући да РЕМ очигледно нема институционалне и персоналне капацитете да поштује закон, са слободном оценом ми ћемо прописати тачне лимите да не бисмо имали никакву дилему", додаје Манојловић.

Додуше и актуелни Закон о електронским медијима је јасан, премда недовољно прецизан. Акт емитерима прописује дужност да не приказују програм који истиче насиље и злоупотребљава лаковерност гледалаца. Уколико то ипак чине - медијима следују казне - опомена, упозорење, забрана емитовања, чак и одузимање дозводе.

Ипак, Регулаторно тело за електронске медије на те механизме жмури.

"Када смо имали једног од учесника који је са пиштољем упао, малтретирао другу учесницу, значи било је евидентно промовисање насиља, поднели смо пријаву о којој телевизији се ради, у ком програму је емитовано и РЕМ је, као надлежно тело, требало да покрене поступак. Ми смо као доказ послали Јутјуб снимак, а РЕМ је одговорио да није надлежан да оцењује Јутјуб снимак. То је толико бесмислено - као кад бисте суду доставили снимак одређеног кривичног дела, а суд вам договори да се он бави кривичним делом, али да не може да оцењује снимак зато што није филмски фестивал", наводи Манојловић.

И док се у Србији нижу потписи који би требало да укроте Регулаторно тело за електронске медије, то тело у Црној Гори је ове године ставило катанац на српске ријалитије. У комшијској држави су преко дана "Задруга" и "Парови" закључани, па их заинтересовани могу гледати само уколико знају шифру.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси