Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Милојевић: Судови да се отворе за медије, основно право јавности је на информацију
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 06. 2019.

Аутор: Бета Извор: Данас

Милојевић: Судови да се отворе за медије, основно право јавности је на информацију

Вршилац дужности председника Врховног касационог суда Драгомир Милојевић позвао је данас судове да буду отворенији према медијима јер имају обавезу да грађани буду информисани, наводећи и да то утиче на поверење јавности у њихов рад.

„Јавност треба да има приступ информацијама и процесу, начину доношења судских одлука“, рекао је Милојевић, у паузи скупа посвећеног стратегији развоја правосуђа за период 2019. – 2024. године.

Он је нагласио да судије морају бити отвореније према медијима, јер су „у функцији грађана и њихових права“, а једно од основих је „право грађанина да зна“.

Према његовим речима, „затвореност“ судија, због бојазни да ће их неко „прозвати и коментарисати негативно њихов рад“, ствара неповерење код грађана у правосуђе.

Говорећи о предстојећим уставним променама, Милојевић је рекао да павосуђе очекује „јачање независности и самосталности“.

Он је рекао како очекује и да се о најављеној промени Устава, у делу посвећеном правосуђу, води динамична и интезивна јавна расправа и размена мишљења.

Министарка Нела Кубуровић је нагласила да је један од изазова у предстојећем периоду уставна реформа, додајући да ће је пратити и сет законодавних активности, чији је циљ да се усагласе са будућим уставним изменама.

За садашњи Устав је рекла да у појединим важним одредбама није у складу са европским стандардима и да ће се код доношења новог уважити препоруке из извештаја Европске комисије о напретку Србије.

Директор УСАИД програма у Србији Мајк де ла Роса је подсетио на помоћ коју та организација пружа Србији у спровођењу опсежних реформи у праосуђу.

„Пут Србије везан је за владавину права“, рекао је он, и нагласио да је добро правосуђе „ модерно, ефикасно и једнако за све“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси