Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Маринчић: Нико из власти ме није подржао
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

24. 06. 2019.

Аутор: В. Јеремић Извор: Данас

Новинарка портала "Инђија кафе" каже да јој значи саопштење Репортера без граница, али сумња у правичан епилог

Маринчић: Нико из власти ме није подржао

Репортери без граница, међународна организација која се бави заштитом слободе медија, реаговала је на случај застрашивања новинарке портала „Инђија кафе“ Верице Маринчић и позвала председника Србије Александра Вучића и премијерку Ану Брнабић да реагују.

„Ни локални политичари нити људи на власти не смеју да буду изнад закона“, стоји на званичном Твитер налогу Репортера без граница уз додатак да „узнемиравање новинара мора да престане!“. Ова порука директно је послата и на званичне налоге председника и премијерке.

Верица Маринчић каже за Данас да јој подршка Репортера без граница улива наду да ће надлежни органи реаговати у њеном случају. Она истиче да никакве званичне информације о својој пријави полицији није добила осим да је случај дошао до тужитељке.

– Незванично сам чула да ће закључак бити да у конкретном случају нема елемената кривичног дела, осим уколико иста особа не понови слично дело. Знајући о коме се ради, немам сумње да ће тако и бити, каже Маринчић.

Њу је, подсетимо, јавности непознати, али њој познати, мушкарац покушао да полије водом када је пролазила центром Инђије, да би се потом залетео на њу мотором испред куће у којој станује, да би у последњем тренутку скренуо.

„Пратио ме је мотором када сам изашла из локала и ушла у једносмерно улицу, а затим је супротног смера налетео на мене, закачио ме ретровизором и наставио. Други пут је ушао у моју улицу и испред моје куће налетео на мене, да би у задњем тренутку нагло скренуо“, описала је за УНС Маринчић.

Напади на њу уследили су пошто је на Фејсбук страници „Инђија кафе“ објавила фотографију бахато паркираног аутомобила у центру града.

Маринчић је безуспешно покушавала да од Општине Инђија добије снимке сигурносних камера на којима се види инцидент, али јој је речено да камере не раде и да не постоје снимци.

На овај случај реаговала су оба новинарска удружења. Удружење новинара Србије је затражило да полиција утврди све околности инцидента у којем је возач мотора насилничком вожњом угрозио безбедност новинарке портала „Инђија кафе“. Независно удружење новинара Србије (НУНС) такође је упутило захтев полицији и надлежном тужилаштву да истражи угрожавање безбедности новинарке Верице Маринчић у Инђији и да против нападача предузме законом предвиђене мере.

За разлику од удружења закључно са јучерашњим даном, Верици Маринчић се није јавио нико од представника власти.

– Наравно да ме нико није звао да би пружио подршку. Чак ни из општинске управе, категорична је Верица Маринчић.

То није први пут да је Верица Маринчић изложена претњама овог типа. Прошле године у ово доба њу је на улици пресрео аутомобил са румунским таблицама из којег су јој два младића упућивали увреде и претње. Њене сумње биле су упућене на власника аутомобила који је непосредно пре тога смиљен како великом брзином пролази кроз црвено светло у центру Инђије.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси