Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Козићу казна од 150.000 динара због увреда на рачун Верана Матића
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

26. 06. 2019.

Извор: Данас

Козићу казна од 150.000 динара због увреда на рачун Верана Матића

Први основни суд у Београду огласио је данас кривим Горана Козића, бившег саветника главног и одговорног уредника листа „Илустрована политика“, за извршење кривичног дела увреда. Због извршења тог кривичног дела Суд је казнио Козића новчаном казном у износу од 150.000 динара.

Приватну тужбу против Горана Козића поднео је Веран Матић због текста „Веране, Веране МАМОГРАФУ један“. Текст је објављен у листу „Илустрована политика“,  у децембру прошле године.

Током поступка Козић је признао да је одређеним изјавама увредио Верана Матића. У своју одбрану истакао је чињеницу да је након објављивања текста поднео оставку и извинио се Матићу.

Имајући у виду тезину увреда изнетих у тексту, као и свих околности под којима је текст објављен, Суд је сматрао да такво извињење није довољан разлог да га казни казном блажом од изречене. На донету судску одлуку Козић има право жалбе.

Веран Матић је током суђења инсистирао да суд донесе пресуду о наводима из текста, јер је уверен да ће се прекршаји поновити, што је из тока судског процеса било евидентно.

„Због активности везане за истраживање убистава новинара, нападнут је мој хуманитарни рад. Покретни мамограф за који смо прикупили новац у Фонду Б92 спасао је животе великом броју жена које су кроз превентивне прегледе откриле канцер у раној фази. Поигравање са том темом говори о монстурозним намерама по којима се у потпуности запоставља али и дискредитује јавни интерес који је евидентан. Исто као и што је Битка за бебе кроз набавку инкубатора помогла смањењу смртности превремено рођених беба у Србији. Јасно је да је овим текстом нанета  је веома велика штета хуманитарном ангажману којем сам посвећен кроз свој новинарски ангажман“, изјавио је Матић.

Како наводи у саопштењу, посебно узнемирујућа била је чињеница да је текст објављен у низу од четири броја „Илустроване политике“ који је започет насловном страном и текстом под насловом „Пси су пуштени“, око којег је створен консензус у осуди и медија, власти и опозиције, да је реч о недопустивом начину напада на објективно професионално новинарство, а све у контексту привођења крају процеса против оптужених за убиство новинара Славка Ћурувије.

„У очигледној намери да ме лично дискредитује Козић се користио очигледним лажима:  да  сам утицао да он буде отпуштен из Политике, као и његова супруга која је била тада у другом стању,  извлачећи закључак да сам фашиста, а било је потпуно јасно да нисам имао никакве позиције које би могле да утичу на његову ситуацију у Политици. Тенденциозно пласирајући информације о признањима које сам добио , постојала је намера да ме у тексту повеже са неоправданим бомбардовањем Србије. Поносан сам на све награде које сам добио од Легије части па до Сретењског ордена које сам добио за хуманитарни рад, али и за награда за храброст и професионализам у новинарству. Козић сам признаје да ме је нападао и раније а да то нисам знао јер је писао под псеудонимом и то у женском роду, наглашавајући да сам морална наказа, смеће једно болесно“, навео је Веран Матић.

Убеђен је како каже, да би Козић поновио кривично дело када би му се поново указала прилика.

„Убеђен сам да овог напад не би било да није било професионалног, солидарног ангамана колега и удружења у разоткривању монструозног убиства новинара Славка Ћурувије… да је јасно  да би се поново догодили овакви случајеви,  говоре питања оптуженог да ли „бих примио Орден Легије части сада када су Французи признали да је грешка што су учествовали у бомбардовању Србије…“ или када је реч о напомени адвоката да је тужени био  изиритиран мојим наступом у емисији „… на оној телевизији  како ли се зове… она америчка тв на шта је суткиња напоменула да није реч о Скупштини“, додао је он.

Матић је изразио задовољство вођењем поступка и начином на који је донета пресуда, без обзира што је требало стрпљења за утврђивање адресе туженог и слично.

„Адвокатица Круна Савовић (канцеларија Живковић Самраџић) је показала заиста висок степен посвећености овом случају, као и у другим случајевима када је реч о заштити слободе медија и новинара. Мислим да  је веома важно у актуелном ситуацији да новинари, медијски радници, добију моћност да их заступају најбољи адвокати и да је то изазов и за новинарство и адвокатуру, за правни систем свеукупно“, закључио је Матић.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси