Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Брајовић: Уместо казни, таблоидима који крше Кодекс новинара додељује се новац (ВИДЕО)
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

10. 07. 2019.

Аутор: Миона Живић Извор: Н1

Брајовић: Уместо казни, таблоидима који крше Кодекс новинара додељује се новац (ВИДЕО)

Не само ове, него и прошле године, највише новца на медијском конкурсу у Београду добили су таблоиди и медији који највише крше Кодекс новинара, и због тога је Удружење новинара Србије одлучило да се одрекне добијеног новца, казао је у Дану уживо Нино Брајовић из УНС-а.

Удружење новинара Србије саопштило је да се одрекло 420.000 динара добијених на медијском конкурсу у Београду, из протеста што су милионе добили медији који су рекордери у кршењу Кодекса новинара.

"У питању су таблоиди Ало и Информер, као и његова ћерка фирма који су добили 11 милиона динара, од 81 милион, колико је град Београд додељивао. Од осталих пара, највише је добио Студио Б, што по нама није било спорно", казао је Брајовић.

Спорно је, по њему, што су новац добили управо они који су највише кршили Кодекс новинара.

"Немамо предрасуде према таблоидима, али правилник о пројектном суфинансирању медија говори да приликом оцењивања квалитета пројекта мора да се гледа и то да ли су против тих медија примењиване неке мере државних органа, односно судова, као и РЕМ-а и Савета за штампу и да ли су ти медији предузели кораке да се ти прекршаји смање. Анализа савета за штампу показала је да се тај број не само да не смањује, него се од 2015. до 2019. он дуплирао", казао је Брајовић.

УНС је у саопштењу навео да је одрицањем од новца изразио протест и због тога што у комисију за оцењивање пројеката нису именовани представници репрезентативних новинарских и медијских удружења, нити познати медијски стручњаци.

"У комисијама треба да седе представници репрезентативних удружења, а не оних који су основани само да би им се доделиле паре. У тој комисији нема ни представника УНС-а ни НУНС-а, као највећих удружења", казао је Брајовић.

На питање каква се порука тиме шаље, Брајовић каже да је са становишта професије, такво понашање "потпуно наопако".

"Ми награђујемо оне који крше Кодекс, а не предузимају мере да се број тих кршења смањи. И то није случајно. таква ситуација се понавља из године у годину. Због тога ћемо ми преиспитати своју улогу у конкурсним комисијама. Ми смо правили неку анализу о томе колико је наших кандидата у комисијама и утврдили смо да од 98 конкурса ове године у којима смо се кандидовали, изабрани смо у 22, а прошле године у 44 комисије. То јасно говори да представници великих и професионалних удружења губе своје позиције", рекао је Брајовић.

УНС је одбио новац добио за пројекат "Београдски колекционари - уметност између приватног и јавног".

Ми смо тражили од Града Београда да објави биографије предложених и изабраних чланова комисија, како би јавност имала увид ко је предложен, а ко изабран да одлучује о трошењу новца грађана за медијске садржаје који би требало да буду у њиховом интересу, рекао је Брајовић.

Додаје и да ако се надлежни не буду оглашавали тим поводом, информације затражити по Закону о доступности информацијама од јавног значаја и објавити их на свом сајту.

 

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси