Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ћутање о смрти Кашогија „није опција“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 07. 2019.

Аутор: М.К. Извор: Данас

Ћутање о смрти Кашогија „није опција“

Сједињене Државе морају да реагују на извештај о смрти новинара из Саудијске Арабије Џамала Кашогија од октобра прошле године, упозорила је Агнес Каламар, стручњак Уједињених нација. „Ћутање није опција. Потребно је говорити, али то није довољно. Морамо да делујемо“, рекла је Каламар.

У њеном истраживању се закључује да смрт Кашогија у амбасади Саудијске Арабије у Истанбулу представља „вансудско погубљење“.

Како је навела, САД треба да иницирају истрагу Федералног истражног бироа (ФБИ) или истрагу у оквиру грађанског права. Кашоги је био стациониран у САД и писао је колумну за Вашингтон пост.

Говорећи у уторак на конференцији у Лондону заједно с Кашогијевом вереницом, Каламар је апеловала на САД да обелодане обавештајне податке које имају о убиству и нагласила да Вашингтон „није на врху ланца сарадње“.

У извештају Каламар који је на 101 страни објављен у јуну се наводи да има „уверљивих доказа да су саудијски принц престолонаследник Мухамед бин Салман и други високи званичници појединачно одговорни за убиство Џамала Кашогија.“ Саудијски агенти су убили новинара у згради саудијског конзулата у Истанбулу, али надлежни тврде да нису деловали по наређењима принца.

Каламар није представник УН, али дели своја сазнања с међународном организацијом. Она је захтевала од генералног секретара УН Антонија Гутереша да иницира међународну кривичну истрагу у вези са случајем, али је он рекао да за то овлашћење има само држава-чланица. Она је рекла да се Запад суочава „с демократским дефицитом“ тиме што не реагује на негодовање јавности због убиства новинара.

Хатис Ченгиз, Кашогијева вереница из Турске, апеловала је на европске земље да „озбиљније схвате овај извештај“. „Исувише је опасно понашати се као да се ништа није догодило“, рекла је Ченгиз.

Кашоги (59), колумниста Вашингтон поста који је живео у САД и био истакнути критичар принца Мухамеда, последњи пут је виђен 2. октобра када је улазио у конзулат Саудијске Арабије, где се упутио по документа која су му била потребна за венчање с Ченгизовом. Каламар, специјални известилац УН о вансудским и арбитрарним погубљењима и погубљењима по скраћеном поступку, рекла је да је тог дана Кашоги „брутално измасакриран“ у конзулату.

Заменик државног тужиоца Саудијске Арабије Шалан Шалан рекао је новинарима у октобру да је убиство наредио шеф „преговарачког тима“ кога је у Истанбул послао заменик саудијске обавештајне службе да доведе Кашогија у Саудијску Арабију „методом убеђивања“, а ако то не успе, онда „присилом“.

Истражитељи су закључили да је у конзулату дошло до сукоба, пошто се Кашоги опирао, те му је убризгана велика количина дроге, што је резултирало предозирањем, након чега је наступила смрт, рекао је Шалан.

Његово тело је потом раскомадано и предато локалном „сараднику“ изван конзулата, додао је Шалан.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси