Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Унеско ће водити Глобални фонд за одбрану медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

11. 07. 2019.

Аутор: Денис Колунџија Извор: Цензоловка

Унеско ће водити Глобални фонд за одбрану медија

Само сазивање прве Глобалне конференције о медијским слободама, чији су домаћини у Лондону владе Велике Британије и Канаде, и којој присуствују делегације из преко 100 држава, укључујући 60 министара и више од 1.500 новинара и активиста, потврда је да стање медијских слобода у свету почиње да се доживљава као озбиљан проблем.

Формирање фонда који ће водити агенција Уједињених нација, међународна радна група и међународна контакт група, специјални известилац и експертски панел. Кад један шеф дипломатије све ово наведе на једном скупу, лако је помислити да је посреди изношење плана за реаговање на какву велику кризну ситуацију с којом се суочава планета.

Само сазивање прве Глобалне конференције о медијским слободама, чији су домаћини у Лондону владе Велике Британије и Канаде, и којој присуствују делегације из преко 100 држава, укључујући 60 министара и више од 1.500 новинара и активиста, потврда је да стање медијских слобода у свету почиње да се доживљава као озбиљан проблем, вредан дипломатских и других напора.

Хант: Убијено 99, затворено 348 новинара у 2018.

Шеф британске дипломатије Џереми Хант предочио је јуче, првог дана дводневне конференције, да је прошле године у свету убијено 99, а затворено 348 новинара. Посебно је морао да истакне Мексико, где је само од почетка године убијено седморо новинара. 

Убиство једног од њих, Франциска Ромера Дијаза, 16. маја ове године, потакло је Ханта и његову канадску колегиницу Кристију Фриленд да сазову политичаре, новинаре и активисте из целог свега како би утврдили стратегију одговора на огромне притиске које трпе новинари и новинарство.

Истичући да слобода медија није вредност само западног света, већ је универзална, Хант је рекао и да су одговорност и надзор најснажнија мера заштите од тамне стране власти и да је мало институција које ту улогу могу да остваре делотворније од слободних медија. 

„На крају крајева, сви имамо избор: да занемаривањем претњи толеришемо гушење независних гласова и опасности од неодговорне власти или да бранимо наше вредности и државе и ‘цветамо’ захваљујући слободној размени идеја. Доласком на ову конференцију, свако од нас направио је тај избор“, казао је Хант у говору који је објавила британска влада.

Он је изложио пет практичних корака које британска влада планира да предузме у сарадњи с другим државама.

Први – оснивање Глобалног фонда за одбрану медија којим ће руководити Унеско. Задатак тог фонда биће да финансира давање правних услуга новинарима и омогући безбедносну обуку за оне који раде у конфликтним зонама. Велика Британија донираће у тај фонд око 3,7 милиона фунти у наредних пет година, док је Канада најавила издвајање 765.000. 

Други корак – формирање међународне радне групе која ће помагати владама да испуне обавезе по питању медијских слобода, укључујући и развијање националних акционих планова. 

Сваке године на Генералној скупштини УН та би се радна група састајала како би размотрила њен напредак похваљујући оне земље у којима се стање медијских слобода побољшало и предлажући мере за земље где није било напретка на том пољу.

Хант је као трећи корак најавио окупљање стручњака који би пружали савете земљама о томе како да јачају правну заштиту новинара. Тим панелом стручњака руководила би Хантова специјална изасланица за слободу медија, адвокатица за људска права Амал Клуни. Шеф британске дипломатије позвао је све земље да савете тог панела прихватају и да одговарају на препоруке.

Контакт група због напада на медијске слободе

Канадска шефица дипломатије Кристија Фриленд и Џереми Хант планирају да окупе контакт групу која би реаговала у случајевима напада на медијске слободе кроз механизам брзог одговора који би министрима спољних послова и амбасадорима помогао да реагују на конкретне случајеве. 

Напослетку, Хант је позвао све државе да потпишу „Глобално обећање за медијске слободе“. 

Група међународних организација, у чијем су фокусу медијске слободе и развој медија, саопштила је уочи почетка лондонске конференције да ће обећања које државе буду дале бити кредибилна само под условом да се моментално реагује, а то, како су навели у саопштењу, значи ослобађање свих заточених новинара, престанак убијања, напада и вређања новинара, те покретање истрага и процесуирање свих убица новинара. 

Група од 33 организације, међу којима су Репортери без граница, Асоцијација европских новинара, Комитет за заштиту новинара, Фридом хаус, Академија Дојче веле, амерички, енглески и међународни ПЕН, Међународна федерација новинара, Међународни прес институт и Светска асоцијација новинских издавача, упутила је државама-учесницама и 11 препорука за побољшање положаја новинара.

На конференцији су присутни новинари и представници цивилног сектора из Србије, међу којима је и Славко Ћурувија фондација. 

Политичку делегацију, како је саопштило Министарство спољних послова, предводи министар Ивица Дачић, али осим да ће учествовати у раду конференције и да ће имати билетералне сусрете са државним министром за Комонвелт и УН лордом Тариком Ахмадом од Вимблдона, и са председавајућим Комитета за спољне послове Доњег дома британског парламента Томом Тугендотом, друге Дачићеве активности нису наведене.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси