Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Ивица Дачић за ББЦ: „Нису проблем критике о слободи медија – треба разговарати“
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

12. 07. 2019.

Аутор: Александар Миладиновић Извор: ББЦ на српском

Ивица Дачић за ББЦ: „Нису проблем критике о слободи медија – треба разговарати“

Србија ће бити међу неколико десетина земаља-потписница „Глобалне декларације о медијским слободама" чији је циљ окупљање држава и влада широм света у покушају да се новинари заштите од претњи и угрожавања медијских слобода.

„Донели смо одлуку да се придружимо овој заједничкој изјави и да сви наши надлежни државни органи раде у складу са оним што је потписано“, каже за ББЦ на српском министар иностраних послова Србије Ивица Дачић.

Декларација је завршни документ „Глобалне конференције о медијским слободама“ у Лондону коју заједнички организују Велика Британија и Канада.

Британски државни секретар за Европу и Америке Алан Данкан рекао је и да је Северна Македонија потписница ове Декларације, на чему се захвалио министру Николи Димитрову.

Према најавама организатора, Конференција би требало да постане традиционална – место где ће се анализирати степен посвећености заштите медијских слобода.

„Добро је бити део ове иницијативе“

Ивица Дачић каже да је за Србију добро што се налази међу потписницима ове Декларације.

„То је добро, без обзира што увек има примедби да ли ту има двоструких аршина или нема, да ли има селективности у свему, као и да ли постоји одговорност медија за изречено.

То сада није главна тема већ се бавимо формирањем механизама да новинари буду заштићени широм света.“

На панелу о медијским слободама на Западном Балкану, који је био један од оних којим је конференција и отворена, на рачун Србије изнет је низ критика.

Британске дипломате слушале су аргументацију медијских радника да је на листи Репортера без граница, Србија премештена из категорије слободних међу делимично слободне земље, као и да се у извештају Европске комисије наводи да су медијске слободе категорија у којој нема напретка.

„Приликом доласка овде, видео сам неке који демонстрирају јер критикују Велику Британију.

Нису проблем критике – треба отворено разговарати и видети шта треба да се уради, ово је прави начин да се види шта се предлаже, а врата Србије су отворена да се направи заједнички приступ за цео свет.“

Натпис на слициКонференцију у Лондону испратили су и противници министра Ханта, као и присталице Џулијана Асанжа

Дачић каже да је својим саговорницима пренео и српска искуства са Комисијом за истрагу убистава новинара, као и да се разговарало о законима који уређују област медија.

„Нама је интерес да са разним међународним институцијама и организацијама координирамо законодавни оквир“, каже Дачић.

„Донео сам срећу Ђоковићу“

„Дачић: Ја сам искористио прилику, пошто је Новак Ђоковић амбасадор добре воље и припада дипломатском реду чији сам део као министар спољних послова, да га бодрим. Мислим да сам му донео срећу.

ББЦ: Да ли сте превртали столове, као Вук Јеремић, један од претходних министара спољних послова Србије?

Дачић: Па, добро. Не треба ићи тако далеко. Али да сам навијао – навијао сам.“

Шта подразумева „Глобална декларација о медијским слободама“

У документу који је предложен земљама широм света, наводи се да се новинари и медијске организације широм света сусрећу са рестриктивним законима, казнама и физичким насиљем.

Медијске слободе, каже се у документу, саставни су део међународне безбедности и напретка.

Често су управо власти те које су извор претњи медијским слободама. Уместо да штите људска права, владе су те које их крше, стоји у Декларацији.

Документом се позива на заједничку глобалну и локалну акцију да би се зауставила угрожавања медијских слобода.

Декларацијом се формира „Коалиција за медијске слободе“ која ће препознати важност медијских слобода за безбедност, просперитет и добробит свих друштава, ујединити снаге и предузети акције када су новинари изложени ризику, предузети све мере да би се спречило кршење људских права, укључујући права у вези са медијским слободама.

Од потписница се очекује да сачине националне планове да имплементирају Акциони план Уједињених нација за безбедност новинара и проблем некажњивости.

„Коалиција“ се обавезује и да ће се једном годишње састајати, да би обновила своју посвећеност циљевима и одговорила на актуелне изазове и прилике.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси