Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Фејсбуку казна од пет милијарди долара због кршења права на приватност
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 07. 2019.

Аутор: Срна Извор: www.021.rs

Фејсбуку казна од пет милијарди долара због кршења права на приватност

Америчка Савезна комисија за трговину донела је одлуку да компанија "Фејсбук" буде кажњена са пет милијарди долара због кршења права на приватност.

Савезна комисија за трговину водила је истрагу против „Фејсбука“ због одавања личних података корисника ове мреже консултантској компанији „Кембриџ аналитика“.

Одлука о казни за популарну друштвену мрежу одобрена је са три гласа „за“ посланика Републиканске странке, док су „против“ била два посланика Демократске странке. Амерички дневник „Њујорк тајмс“ пише да су демократе тражиле строжу казну, као и да су њихове страначке колеге критиковале регулативу као неадекватну.

О казни још треба да одлучује грађанско одељење Министарства правосуђа и није познато колико ће то трајати. Уколико буде потврђена то ће бити највиша казна коју је Савезна комисија одредила технолошкој компанији.

„Фејсбуку“ се ставља на терет да је омогућио свеобухватно стављање личних података о десетинама милиона корисника на увид компанији која је користила те информације за усмеравање политичког маркетинга у Америци.

Компанија је у Великој Британији кажњена максималном казном од 500.000 фунти поводом сакандала са „Кембриџ аналитиком“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси