Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Тужилаштво још увек истражује претњу смрћу Видојковићу и Кулачину
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

15. 07. 2019.

Аутор: Зоран Стрика Извор: Цензоловка

Тужилаштво још увек истражује претњу смрћу Видојковићу и Кулачину

Две недеље након пријављивања претње која је упућена Марку Видојковићу и Ненаду Кулачину, ауторима емисије „Добар, лош, зао“, у тужилаштву се и даље спроводе доказне радње.

Како за Цензоловку наводе у Посебном тужилаштву за високотехнолошки криминал, није истина да нису реаговали, како се могло чути у јавности.

„Поступање Посебног тужилаштва је у току и након спровођења доказних радњи донећемо тужилачку одлуку о даљем току поступка, о чему ће јавност бити благовремено обавештена“, кратко додају у тужилаштву.

Претња Видојковићу и Кулачину постављена је као коментар корисника „Срдана Петровића“ на Јутјубу, на њихову емисију од 28. јуна, када је гостовао опозициони политичар Марко Бастаћ. У коментару се наводи да ће их „Срдан Петровић“ „побити када дође на власт“, називајући их „отпадницима народа“.

Због ове претње реаговала су новинарска удружења у Србији, али и Репортери без граница који су навели да би, по српским законима, претња новинарима требало да се процесуира по убрзаном поступку. За угрожавање сигурности претњом особама које обављају посао од јавног значаја информисањем запрећена је затворска казна од шест месеци до пет година.

Међутим, Кулачин и Видојковић нису охрабрени када је реч о томе да ће особа која им је претила на крају заиста бити и кажњена. Гостујући у емисији „400 степени“ код Марка Видојковића, Ненад Кулачин је изјавио како нема поверења у тужилаштво и полицију у Србији.

„Имам поверења у људе који раде у те две институције, али немам у саму институцију. С друге стране, не знам полицајца с којим сам макар две речи проговорио а који се не жали на овај режим, који не кука на ову власт. Због тога кажем да имам поверења у људе. Нисам сигуран да ће они нас и да зову. Уосталом, шта има да нас зову? Имају све податке на Јутјубу, човек се зове ‘Срдан Петровић’. Толико велики напор наша полиција и тужилаштво треба да направе да утврде идентитет на основу ИП адреса“, казао је овај новинар.

Говорећи за Цензоловку о овој претњи, Видојковић је поручио да велику наду не улива ни то што је „државна ботовска машинерија добила налог да покаже како је тзв. народ уз ‘Петровића’ и његове намере“. Како је објаснио, Српска напредна странка, која има „ботовску ергелу“, „стоји као подршка идиоту који им је претио“.

У међувремену, претње новинарима су се наставиле. Тако је недавно путем друштвених мрежа прећено новинарки Н1 Зани Цимили, која извештава са Косова. На њеном Инстаграм профилу један корисник је написао како му је „животна жеља да убије Албанца, чак и албанско дете“, те „да се нада да ће избити нови рат на Косову у којем ће Албанци моћи да осете српски гнев“. Због ових претњи експресно је ухапшен Н. В. (33) из Бечеја, а осумњичен је за изазивање националне, расне и верске мржње, раздора и нетрпељивости.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси