Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Новинарка три године изложена вербалном линчу читаве мреже локалних гласила
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 07. 2019.

Аутор: Данијел Апро Извор: Цензоловка

Новинарка три године изложена вербалном линчу читаве мреже локалних гласила

Градоначелник Ваљева Слободан Гвозденовић отворио сезону вређања Дарије Ранковић, да би се неколико медија прикључило том патолошком обрачуну. Ова гласила добрим делом добијају новац грађана Ваљева из општинског буџета.

Дарија Ранковић, новинарка из Ваљева и уредница портала kolubarske.rs, свој посао обавља под сталним увредама и већ три године изложена је медијском линчу у којем учествује читава мрежа локалних гласила.

Опскурни портал Ваљевска подвала последњи је који јој је упутио низ личних увреда и објавио различите гнусне садржаје о њој, укључујући лажне квалификације и порнографске фото-монтаже. 

Према сазнањима Цензоловке, ова страница тек је најновији додатак групи медија из колубарског краја чије су главне сфере деловања хвалоспеви на рачун локалних власти и увреде оних који су означени као противници. 

Овакву врсту „информисања“ добрим делом из буџета финансирају сами грађани. Једна од главних мета им је, очигледно, Дарија Ранковић, новинарка коју карактеришу као „ваљевског лажова године“. Она је увреде пријавила полицији, али засад кривичне пријаве нема.

Новинарка не сумња да су напади последица њеног писања о, како каже, намештеним конкурсима и ненаменском трошењу новца градоначелника Ваљева Слободана Гвозденовића.

„Ја сам сад на тапету због онога што на нашем порталу објављујемо. Они једноставно траже да пишем о њима позитивно и ја сам под сталним притиском. Пошто то није прошло, иду на то да ми огаде новинарство, да кажем доста је, и да све напустим. Не видим да имам било какву заштиту“, каже за Црензоловку Дарија Ранковић, која је данас објавила текст о томе, наводећи да државне институције све време ћуте.

„Само зато што сам новинар и одговорни уредник интернет новина kolubarske.rs, већ три године сам прогоњена, трпим увреде, омаловажавања и вербално насиље преко медија, који се обилато финансирају из јавних буџетских средстава и који су под контролом више удружених лица. За заштиту својих права обраћала сам се институцијама Републике Србије: Суду и Тужилаштву, али с обзиром на то да до данас нема никаквог епилога, одлучила сам да о свему јавно проговорим“, каже Дарија Ранковић у свом ауторском тексту.

Градоначелник отворио сезону вређања

У последњем таласу напада на ваљевску новинарку уочљив је јасан сексистички образац. Она је и прошле године у интервјуу за Раскрикавање рекла да је све почело на једној седници колегијума на којој је градоначелник Гвозденовић (гинеколог) рекао да би јој „радо помогао“, али да не лечи „маторе нероткиње“.

Дарија Ранковић је увреде пријавила полицији, али засад кривичне пријаве нема. Удружење новинара Србије (УНС) затражило је да полиција и тужилаштво хитно утврде ко стоји иза овог медијског линча, како би колегиница могла да тражи правду на суду.

Глигоријевић: Фантазмагорије с примесама патологије

Новинарка Времена Јована Глигоријевић за Цензоловку каже да, када су жене на удару, напади „по правилу попримају сексистички моменат“. Према њеним речима, новинарке су по природи свог посла изложене, иако на неки начин и јесу и нису јавне личности.

„Ниједна жена нема обавезу да изгледа атрактивно. Међутим, ако изгледа атрактивно по колоквијалним стандардима, онда она ‘долази на коленима на посао’. У супротном, мора трпети приче колико би ко гајби пива морао да попије да би имао сексуални однос с њом, о томе да јој треба мушки полни орган да је смири. То су већ фантазмагорије с примесама патологије.“

Према њеним речима, жене у Београду још увек имају какву-такву шансу за анонимност и приватност, а много је теже женама у мањим срединама. Добро се зна где оне излазе, где живе, где се крећу. Оне су, како каже, изложене на градском тргу да фигуративно буду каменоване.

„Из личног искуства могу да кажем да су крајње последице, нажалост, психолошке. Ја разговарам с многим женама и знам да постоје реалне трауме. Неке од њих бивају убеђене да су безвредне. Питају се шта ако сам ја заиста само глупа жена.“

Како овај медијски линч заправо изгледа и ко све у њему учествује?

Страница Ваљевска подвала, која се истакла последњим увредама, основана је крајем јуна, а први чланци на портал постављени су тек прошле седмице. У рубрици Привреда објављен је један текст, рубрика Спорт је још увек празна, али насловном страном већ доминирају два (најблаже речено) одвратна уратка о Дарији Ранковић.

Она, како кажу, „штити и подржава наркомане из Локалног фронта“, као што „инструише и своју другу сатрапу“ (фото-репортера Ђорђа Ђоковића) да забележи „сваку представу у извођењу ове наркоманске групе“.

Саговорници Цензоловке који добро познају ситуацију на терену кажу да се ту јасно оцртава матрица, стил писања и монтаже карактеристичне за портал Колубарски инфо. Дарија Ранковић у саопштењу за јавност истиче да су илустрације уз текстове на порталима Колубарски инфо и Ваљевска подвала идентичне.

С друге стране, овај сајт има сличан визуелни идентитет као Колубарске.рс, користи специфичну зелену боју и, по многима, првобитна жеља била им је да збуне читаоце. Међутим, свака сличност овде се завршава. 

Новинарка из Ваљева на овом месту је „политички лешинар“ и „пијачна барометарка“ која је оштетила градски буџет. Секција У фокусу доноси два чланка: онај о „пет добрих примера рада градске власти“ и онај о Дарија Ранковић, „ваљевском лажову године“.

Овде се Дарија Ранковић на насловној страни појављује чак три пута. (Интересантно је да се на насловним странама оба портала локални активисти називају „наркоманима“.) 

Ово нас враћа неколико месеци уназад. На Конкурсу за суфинансирање пројеката у области јавног информисања Ваљева у 2019. години, наиме, укупно 1,6 милиона динара додељено је трима подносиоцима чије се седиште налази на истој адреси у Београду – Џона Кенедија 51, на трећем спрату.

Један од њих, In network solutions, издавач је управо портала Колубарски инфо. 

Прогон и од стране Радио Ваљева

Даље, Дарија Ранковић је вербалном насиљу изложена од 2016. године када је у програму Радио Ваљева на сваких пола сата читано писмо главног и одговорног уредника овог радија Зорана Мајдака, који важи за блиског сарадника градоначелника Гвозденовића.

У овом тренутку, Колубарски инфо фактички функционише управо као портал Радио Ваљева.

На сајту локалног радија информација није постављена дуже од три године, а на њиховој Фејсбук страници постављају се искључиво садржаји с портала Колубарски инфо. 

Тамо се, додуше, каже да је Радио Ваљево прва радио-станица у Колубарском округу, настала 1967. године. Међутим, као њихова веб-страница наводи се Колубарски инфо, а као мејл адреса – адреса медијске мреже Инфо 24.

Предузеће Инфо 24 Медиа једна је од три организације које добијају новац од грађана Ваљева, а седиште им је на познатој адреси у Београду – Џона Кенедија 51, на трећем спрату. Основано је два дана пре расписивања конкурса.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси