Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Чонградин: Нећу тужити Шешеља
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

21. 07. 2019.

Извор: ФоНет

Чонградин: Нећу тужити Шешеља

Новинарка листа „Данас“ Снежана Чонградин изјавила је данас да неће тужити лидера радикала Војислава Шешеља због увреда које јој је тај посланик и правоснажно осуђени ратни злочинац, упутио у Народној скупштини Србије поводом текста у коме је написала да је у Сребреници почињен геноцид.

Нећу поднети тужбу против Војислава Шешеља, рекла је Чонградин у интервјуу за Радио Слободна Европа (РСЕ), наглашавајући да је „много људи требало да поднесе тужбу против Шешеља“ јер је он „осуђени ратни злочинац и требао би да буде лустриран“.

„Оно што он изговара и дан-данас је брутално, не према мени, не према нама, него према жртвама геноцида, ратних злочина, свега онога због чега је он, заправо, и осуђен у Хагу и због чега није осуђен у Хагу. Стварно не видим да бих требала да узмем ни динара од њега, то ми је доста перверзно“, рекла је Чонградин.

Она каже како је „доста неосетљиво“ доживела увреде које је Шешељ изговорио у јер већ дуго пише о геноциду.

„Ако би ме неко питао шта радим у животу, рекла бих да пишем о геноциду, пишем о ратним злочинима и пишем о суочавању са прошлошћу. Мислим да је то најважнија и најприоритетнија тема у овом друштву, обзиром на то да се нисмо ни приближили неком прагу, где би смо могли да кажемо да смо кренули са тим процесом суочавања“, рекла је Чонградин.

Она каже да је тај процес „неопходан и нужан“, да би се даље могле отворити друге теме, попут корупције, које су „ужасно важне за јавни интерес“.

Ми смо, и после 24 године, све даље од тога да се суочимо са тим страшним стварима које су почињене у наше име, у име нас који смо тада били деца, наших родитеља и неких клинаца, који су се после родили, рекла је Чонградин.

Она тврди како не осећа „никакво неспокојство или неку небезбедност или нестабилност“ због Шешељевих увреда и прозивања у Скупштини јер већ „доста дуго присуствује његовим нападима на друге људе и доста дуго саосећа са другим људима које он напада“.

Наглашавајући да не познаје право, али „неки однос према људскости“, Чонградин је рекла како Шешељ „не би смео никако да учествује у јавном животу“.

„Он је осуђени ратни злочинац, човек који је потерао људе из својих кућа, који је инспирисао убиства на основу националне и верске припадности. Ту имамо посла са једним човеком који је толико зла нанео овој држави и овим грађанима, да стварно више не верујем да он постоји“, нагласила је новинарка листа „Данас“.

На питање како је разумела тишину која долази из редова владајуће Српске напредне странке после Шешељевих напада, Чонградин је рекла да јој то делује као и однос напредњака према геноциду у Сребреници.

„Српска напредна странка, Вучић и владајућа елита је дошла на неку разину у којој више уопште не реагује на то, и то је њихова реакција. Значи, то је неки њихов максимум који могу да дају, а то је да жуте“, рекла је Чонградин.

Она је подсетила је Вучићев одлазак у Сребреницу, „пре неколико година, када је каменован“, оценивши да је он тај свој одлазак „добро припремио у Србији код бирачког тела, тако што је на најбруталнији, најсуровији, најпримитивнији начин негирао геноцид у Сребреници“.

„Отишао је тамо мислећи да је само његова појава тамо већ довољна да доживи неки катарзични моменат“, рекла је Чонградин.

По њеној оцени „то уопште није било довољно јер је томе претходило једно брутално негирање геноцида и вређање жртава геноцида“.

„Тако да је мени ћутање у овом тренутку еквивалент томе. Власт у Србији, владајућа елита, не умеју другачије, они ни не смеју другачије да реагују на геноцид у којем су учествовали, који су инспирисали. Ми смо можда наивно веровали, заједно да нашим европским пријатељима, да ће они бити у стању да га превазиђу и да ће бити у стању да се суоче сами са собом и са прошлошћу и да друштво доведу у неке разине. Да се сазна истина о томе шта се заиста тамо десило“, рекла је новинарка листа „Данас“ у интервјуу за РСЕ.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси