Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  CPJ додјелио награде за слободу медија
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 07. 2019.

Извор: www.hnd.hr

CPJ додјелио награде за слободу медија

Одбор за заштиту новинара са сједиштем у Њу Јорку овогодишње Међународне награде за слободу медија додијелио је новинарима из Бразила, Пакистана, Индије, Никарагве и Танзаније.

Како се у образложењу награда наводи Одбор изражава поштовање према новинарима који пишу унаточ томе што живе у времену када су слободе медија угрожене широм свијета.

Новинари су суочени са узнемиравањем на интернету, правним и физичким пријетњама те хапшењима у потрази за вијестима. Међу награђенима је новинарка и колумнистица Patrícia Campos Mello из бразилског дневног листа “Folha de S. Paulo”. Она је тијеком предизборне кампање 2018. године у Бразилу била нападнута на интернету због извјештавања о присталицама тадашњег предсједничког кандидата Јаира Болсонаре. 

CPJ је додијелио награду за слободу медија “Gwen Ifill” уреднику пакистанског листа “Dawn” Zaffaru Abbasu. Независна новинарка из Индије Неха Диxит која се бави истраживачким новинарством у подручју заштите људских права исто је добила ову награду. Она се суочила с правним и физичким пријетњама, као и узнемиравањем на интернету, након што је извијестила о наводним злоупотребама десничарских националистичких група и полиције.

Lucía Pineda Ubau, директорица вијести и Мигуел Мора, оснивач и уредник, никарагванске телевизије “100% Noticias” такођер су добили ову награду. Они су ухапшени крајем прошле године након што су пратили и извјештавали о политичким немирима у тој земљи. У затвору су провели шест мјесеци у потпуној изолацији.

Суоснивач Jamii форума, онлине простора за расправе и извор вијести, у Танзанији Маxенце Мело Мубyази исто је међу добитницима овог вриједног признања за новинаре. Њега се тужило по рестриктивном Закону о сајбер криминалу у тој земљи, а 2017. године појавио се на суду рекордних 81 пут.

Како је на крају казао извршни директор CPJ-а Јоел Симон добитници награда представљају најбоље од новинарства.

 - Ради се о људима који су рискирали своје животе и слободу како би донијели вијест, а додјелом оваквих признања слави се њихова храброст.  Врло је тужна чињеница да широм свијета независно новинарство угрожавају популистички ауторитети који презиру и омаловажавају рад независних медија, истакнуо је Симон.

Извор: cpj.org

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси