Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Пашалић: Коментарисање Шешељеве увреде није решење, потребна системска реаговања
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 07. 2019.

Аутор: Бета Извор: Данас

Пашалић: Коментарисање Шешељеве увреде није решење, потребна системска реаговања

Заштитник грађана Зоран Пашалић изјавио је данас да не треба да коментарише увреду председника Српске радикалне странке Војислава Шешеља упућене Повереници за равноправност Бранкици Јанковић, наводећи да то није решење, већ је неопходно изградити систем како би се тако нешто онемогућило или казнило.

„Зар мислите да треба коментарисати такву изјаву? Сматрам да таква изјава не треба да буде коментарисана јер је испод сваког нивоа“, рекао је Пашалић, гостујући на ТВ Прва, на питање да ли ће реаговати на тај иступ Шешеља.

Према његовим речима, када би Заштитник грађана коментарисао сваки такав случај, онда би „ишао само са коментарима за различите примере свачијег понашања које се односи и на нападе на новинаре, политичаре, грађане“.

„Суштина је дати један системски модел по коме се такве ствари спречавају или се санкционишу. У почетку деловања Заштитника грађана ми смо буквално сваки (такав) иступ коментарисали, осуђивали, видели смо да то не доноси никаква суштинска решења „, нагласио је Пашалић.

Како је рекао, „онда смо кренули на то да се конкретне ствари уобличе у конкретне нормативе како би се спречио напад или санкционисањем, значи казном, или једном осудом јавности“

Према његовим речима, уочено је да се само озбиљнијом регулативом могу спречити такве ситуације.

Он је рекао да се зна шта се треба системски урадити – „донети платформу којом ће се тачно утврдити шта спада у притисак, шта у вређање, мада то имате у закону шта се може сматрати увредом или клеветом, и на тај начин санкционисати“.

На питање како су недавно у Скупштини Србије посланици примили његов извештај, Пашалић је рекао да је захвалан што Заштитник грађана први пут после четири године излаже у пленуму, подсетивши да је две године на тој функцији.

„Није циљ да ми статистички изнесемо податке, већ да се укаже посланицима и грађанима шта су проблеми у Србији, где су најочигледнији и како се могу решити“, рекао је Пашалић.

Према његовим речима, Заштитник најбоље и најшире сагледава све проблеме грађана, па тако и друштва у Србији, јер је највећи обим деловања код ове институције.

„Ми радимо пуно тога, људска права су широк појам, то нису само, ово што се ви навели, вређање или давање таквих изјава, већ и озбиљна имовинско економска права које грађане муче“, рекао је Пашалић.

Он је рекао и да је у току израда измена и допуна Закона о заштитнику грађана али ће, вероватно по изменама, то бити нови закон, која су неопходна да би се помогло грађанима да остваре своја права.

„Ми смо сада тигар без зуба, како је рекла Европска комисија. Која су средства Заштитника да примора неког из извршне власти да поступи по препоруци? За сад су она врло скромна“, рекао је Пашалић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси