Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Гојковић: Етички кодекс решење за све чешће увреде
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 07. 2019.

Аутор: Танјуг Извор: РТС

Гојковић: Етички кодекс решење за све чешће увреде

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је да је најбоље решење за престанак увреда, које се све чешће чују у скупштинској сали, али и ван ње, доношење новог Посланика о раду парламента и Етичког кодекса понашања посланика.

Гојковић је због тога позвала опозиционе посланике да се врате у парламент и учествују у доношењу тих аката, истичући да ће акти имати праву снагу једино ако буду донети у сарадњи владајуће већине и опозиције.

"Сада сам још више убеђена да посланици опозиције имају велики разлог да се врате и да радимо заједно у парламенту на два важна акта који ће онемогућити примере који су се десили и прошле седмице", рекла је Гојковић одговарајући на питање новинара зашто Скупштина није реаговала на увреде које је посланик Војислав Шешељ прошле недеље изрекао на рачун новинарке дневног листа "Данас".

Поводом тог случаја, Гојковић је казала да није била у могућности да председава парламентом и да је сазнања о тим увредама сазнала из медија, оценивши да је Шешељев наступ био непримерен.

Указала је да садашњи Посланик о раду нема изречитију меру осим опомене, те је, каже, за органичавање увреда потребно не само донети нови Посланик, већ и увести Етички кодекс понашања посланика.

"Надам се да ће колеге, када се формира тим који ће радити на кодексу понашања, изнаћи начин како да не угрозе ниједно право посланика на слободу мишљења да извуку танку линију између тога, увреда, цензуре и вербалног деликта", подвукла је Гојковић.

Приметила је да посланици у вези изношења увреда на туђи рачун, често се позивају на то да имају право на слободно мишљење и додаје да мешају улогу посланика и чињеницу да посланик не може по нашим законима да одговара за оно што изнесе приликом своје дискусије.

"Због тога ће посао доношења Кодека бити деликатан. Ја не желим, нити могу, да донесем неки октроисани акт о којем ће гласати само посланици владајуће већине. То у парламенту мора да се доносе са сагласношћу свих посланика, без обзира на политичку опцију", нагласила је Гојковић.

На питање зашто Кодекс до сада није усвојен ако је у прошлом сазиву био припремљен Нацрт, Гојковић је казала да је Нацрт етичког кодекса од прошлог сазива упућен на шире мишљење и да је на њега било замерки од стране опозиционих политичара.

"Такав акт да би имао праву снагу мора да буде са сагласношћу свих посланика и ја сам убеђена да ће се посланици вратити у парламент почетком јесени да о томе дискутујемо", закључила је Гојковић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси