Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Не, Стејт департмент није честитао Харадинају одлазак у Хаг
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 07. 2019.

Аутор: Глас Америке Извор: Цензоловка

Не, Стејт департмент није честитао Харадинају одлазак у Хаг

Амерички Стејт Департмент реаговао је на одлуку одлазећег премијера Косова Рамуша Харадинаја да поднесе оставку и оде пред Суд успостављен да утврди одговорност осумњичених припадника бивше Ослободилачке војске Косова (ОВК) за злочине током и после рата на Косову. Ту реакцију службеног Вашингтона, који је поздравио Харадинајеву одлуку, велики број медија у Србији пренео је кроз интерпретацију новинске агенције Танјуг.

То је наслов текста, који је објавио Танјуг, агенција, која под нејасним околностима егзистира скоро пуне четири године, иако су њено фунцкионисање и финасирање из буџета Србије требало да буду окончане још 2015. године. Танјуг је као извор те информације цитирао Глас Америке.

Текст је пренео највећи број претплатника агенције, којих има широм Западног Балкана. Проблем је у томе што Глас Америке ни у једном од својих извештаја, на српском и на албанском језику, није споменуо „честитање“. Здрав разум, професионални стандарди и новинарска етика сугеришу да се за позивање на суд, у својству осумњиченог, не честита. У датом контексту, Стејт Департмент је – дипломатским речником – једноставно поздравио Харадинајеву одлуку о напуштању премијерске функције ради стављања на располагање суду поводом сумњи о чињењу ратних злочина.

Могуће је да је Танјуг погрешно превео текст редакције на албанском језику, али пошто текст никада није коригован – објављена „честитка“, коју су пренели медији у Србији, за разлику од поздрављања одлуке, битно увеличава и мења карактер саопштења Стејт департмента, пакујући га у наратив који се промовише у таблоидној штампи и медијима блиским властима Србије, који САД представљају као „спонзора независности лажне државе“, чији је премијер у оставци „осведочени терориста и злочинац.“ Без обзира на чињеницу да за злочине, иако му је суђено, никада није осуђен.

Уз то, на бази ове (не)намерне, али свакако погрешне интертпретације „да је Харадинају Америка честитала одлазак на суђење“, новинари су добили и коментар од председника Србије Александра Вучића, који је Харадинаја назвао америчким љубимцем, а Вашингтон оптужио за двоструке стандарде, због изостанка „честитке“ генералу Владимиру Лазаревићу који је 2005. године отишао у Хаг да пред Међународним судом одговара по оптужници за злочине против човечности над косовским Албанцима и кршење закона и обичаја рата, током сукоба на Косову, у пролеће и лето 1999.

Председник Србије Вучић је у праву када каже да САД нису честитале генералу Лазаревићу одлазак на суђење, али греши када каже да јесу Харадинају, јер се позива на језичку и контекстуалну манипулацију вести, коју је објавио Глас Америке.

Подсећања ради, 28. јануара 2005. године, када је генерал Лазаревић, 16 месеци после оптужнице пред Хашким трибуналом, одлучио да се добровољно преда том суду, Глас Америке је објавио да је „Стејт департмент поздравио одлуку генерала Владимира Лазаревића да се преда и позвао Владу Србије на даље испуњавање њених међународних обавеза према том суду“.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси