Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Уредник Српског телеграфа признао да не зна да ли је на снимку новинар КРИК-а, а написали да јесте
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

23. 07. 2019.

Аутор: Марија Вучић Извор: Раскрикавање

Уредник Српског телеграфа признао да не зна да ли је на снимку новинар КРИК-а, а написали да јесте

Прорежимски таблоид Српски телеграф објавио је фотографије и снимке на којима се, како тврде, види „новинар КРИК-а“ како уходи жену и бебу Предрага Малог, брата министра финансија. Њихов текст „Ударили на бебу и децу да би рушили Вучића“ дошао је као реакција на КРИК-ово откриће да је компанија Миленијум тим, која склапа милионске послове са државом, уступила Предрагу Малом ауди и стан.

Међутим, не само да снимци сами по себи не доказују ништа, јер се на њима једино види човек који улази у хаустор зграде и излази одатле, већ на њима уопште и није новинар КРИК-а. Иако га у тексту управо тако потписују, уредник овог прорежимског таблоида Милан Лађевић је, гостујући у јутарњем програму ТВ Пинк, и сам признао да заправо не знају ко је тај човек.

Неколико сати након текста „Коруптивне везе: Миленијум тим уступио ауди и стан брату Синише Малог” који је објављен у понедељак ујутру на сајту КРИК-а, уследио је и „одговор“ најпре преко портала Српског телеграфа, република.рс, а потом и у штампаном издању.

У тексту се износи низ оптужби на рачун КРИК-а, пре свега да су новинари „спопали“ супругу Предрага Малог и њихову шестомесечну бебу, пратили их до улаза у зграду „покушавајући да добију материјал за причу против Вучићевих најближих сарадника“.

„Јурећи за причом која треба да оцрни Малог и Вучићеве најближе сараднике, истраживач Крика насред улице и на препад зауставља мајку која гура колица, испитује је, а потом и прати у хаустору, до самог улаза у зграду, што су снимиле сигурносне камере“, тврди Српски телеграф.

На фотографијама и снимцима се, међутим, види млађи мушкарац како са ранцем на леђима улази у хаустор неке зграде, пролази поред отворених улазних врата одакле потом излази други човек (могуће портир) и враћа га натраг ка излазу из хаустора, након чега се „новинар“ удаљава.

На другом снимку из другог угла у хаустор улази жена са колицима и пролази, а после петнаестак секунди у хаустор улази горепоменути мушкарац. Иако се на снимцима ништа не дешава нити они ишта доказују, Српски телеграф их је претенциозно назвао „Ево како се наставља удар на Александра Вучића“.

Важније од тога - на снимцима није ни новинар нити „сарадник“ КРИК-а, а идентитет мушкарца редакцији није познат.

И сам главни и одговорни уредник Српског телеграфа Милан Лађевић је, гостујући у јутарњем програму ТВ Пинк, признао да ни они не знају да ли је човек кога су потписали као „новинар КРИК-а” заиста новинар КРИК-а.

„Ја не знам, ови из КРИК-а наводно демантују да је то њихов новинар. Не знамо да ли им је то новинар сарадник, можда им је овај газда у Сарајеву који је главни, Брајан О Саливан (Дру Саливан, уредник OCCRP-а, прим. аут), можда им је он послао њега да мало испитају Предрага Малог и његову породицу. Ми то не знамо али знамо да наше службе треба то да открију врло брзо“, рекао је Лађевић и напоменуо да „овај човек може да иде годину дана у затвор“ због кривичног дела прогањање.

Како је рекао, у наредна 24 сата ће Српски телеграф објавити ко је мушкарац на снимцима за кога без доказа тврде да је новинар КРИК-а, и додао да ће се онда видети да ли се Српски телеграф бави новинарством „или неким другим стварима“.

Додао је и да је „јако жалосно“ ако се овим баве новинари КРИК-а, као што је јако жалосно што „криминализују Данила Вучића само зато што се сликао са групом навијача, а срцем је био уз Србију“. Иначе, Данило Вучић, син председника државе, усликан је како навија са припадницима групе покојног криминалца Александра Станковића званог Сале Мутави, о чему је КРИК већ писао.

Иначе, док Српски телеграф оптужује КРИК да прогања и угрожава сурпугу и дете Предрага Малог, сами су открили њихов идентитет, имена и презимена.

Милан Лађевић није одговорио на позиве и поруку новинарке Раскрикавања, тако да је јавност остала ускраћена за одговор на питање зашто је, између осталог, Српски телеграф написао у тексту да се ради о новинару КРИК-а ако, како је сам признао, ни они не знају ко је човек на снимку.

Спин власти и њихових медија

Писање Српског телеграфа, иначе, скренуло је пажњу јавности са открића КРИК-а о потенцијалним коруптивним везама између врха власти и крупног бизниса, на монтиране снимке.

Као напад на породицу окарактерисано је писање овог истраживачког портала о томе да је брату Синише Малог, Предрагу, фирма Миленијум Тим уступила ауди и стан на Вождовцу у коме је становала његова девојка.

Миленијум тим, иначе, већ годинама послује са државом и добија милионске уговоре - од гасификације општина Смедерево и Гроцка, преко изградње станова за безбедњаке у Нишу и Врању, до најкрупнијег и најконтроверзнијег пројекта “Београд на води” у чијој изградњи учествују.

Представници власти само откриће нису коментарисали, нити су га њима блиски медији пренели. Ипак, бројни политичари из власти су за Српски телеграф коментарисали иницијалну лаж Српског телеграфа о снимцима, укључујући и Синишу Малог који је, како пише овај прорежимски таблоид, рекао да „новинарима КРИК-а није било довољно што нападају мене годинама и измишљају ми афере, него су сад прешли и на мог брата, моју братаницу Уну, и њену мајку”.

Новинари КРИК-а, како су саопштили, јесу посетили зграду у којој живи Предраг Мали, али са његовом невенчаном супругом нису ни разговарали нити су је пратили. Зграду су, како наводе, посетили да би проверили да ли Мали и даље вози овај аутомобил.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси