Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Шефови аустралијских медија осудили ограничења слободе новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 08. 2019.

Аутор: С.А, Бета Извор: Нови магазин

Шефови аустралијских медија осудили ограничења слободе новинара

Шефови аустралијских медија су данас у оквиру парламентарне истраге рекли да постоје многи закони који криминализују новинарство у земљи обузетој духом државне тајновитости, што је нови удар на већ окрњену репутацију Аустралије као бастиона слободе медија.

Истрага је покренута после јунских полицијских рација у медијима, а води је парламентарни одбор за обавештајна питања и безбедност.

Више од 10 високо позиционираних људи из већих аустралијских медија су на саслушању у Сиднеју наступили заједнички, тражећи измене закона о националној безбедности да би се заштитили новинари.

Извршни директор Њуз корпорејшна Мајкл Милер је рекао да Аустралија има "много закона који криминализују новинарство" и који "стварају тајновито друштво које већина Аустралијанаца не би препознала као своје".

Он је критиковао посланике јер на документа стављају печате "тајна" или "поверљиво" и потом се крију иза закона који Аустралијанце држе у незнању.

"Можда не живимо у полицијској држави али живимо у држави тајни. Пакет измена закона који тражимо ће зауставити ширење тајновитости која прекрива Канберу", навео је Милер.

Други медијски лидери су описали културу "застрашивања и тајне" која има "негативне ефекте" на легитимно новинарство у јавном интересу.

Аустралијска федерална полиција је у јуну упала у кућу новинара Њуз корпа у Канбери и у сиднејске просторије јавног сервиса Острелијан броадкастинг корпорејшна (Аустралиан Броадцастинг Цорпоратион, АБЦ) у оквиру одвојених истрага о цурењу информација.

Рације су биле предмет широке осуде као преоштре и с негативним утицајем на извештавање.

"Овде смо да причамо о законима, старим и новим, који се користе да неразумно и непотребно ограниче медије. Питања националне безбедности су важна, али важна је и истина", рекао је директор телевизије Канал девет Хју Маркс.

Парламентарни одбор ће сутра саслушати званичнике полиције и обавештајних служби.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси