Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Власт и опозиција о медијима иза затворених врата, негодују удружења новинара
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 08. 2019.

Аутор: Душан Млађеновић Извор: Н1

Власт и опозиција о медијима иза затворених врата, негодују удружења новинара

Састанак власти и опозиције о медијима, који је планиран за понедељак, проћи ће без присуства Удружења новинара Србије, док ће представници НУНС-а бити само на делу састанка који ће бити отворен за јавност. Услов и једних и других је да ништа не буде затворено за јавност.

Док власт свакодневно истиче да су медији у Србији слободни, а опозиција тврди супротно, ни сама новинарска удружења немају јединствен став око тога да ли треба да присуствују састанку власти и опозције на којима су управо медији главна тема. Тако из Удружења новинара Србије неће отићи нико, јер сматрају да цео састанак мора да буде отворен за јавност. 

"Сматрамо да је новинарима свих редакција потребно да буде омогућено да прате састанак власти и опозиције на тему медија и да они могу да имају могућност да после тог састанка питају шта их занима и да знају шта су ти учесници рекли на састанку", каже Владимир Радомировић из Удружења новинара Србије.

И у Независном удружењу новинара сматрају да је неопходно да сви знају шта се дешава на састанку, али су донели одлуку да учествују само у делу састанка који је отворен за јавност.

"Где ћемо заједно са представницима цивилног друштва представити неке своје ставове, своје захтеве, примедбе. С друге стране одлука је да не учесствујемо у завтореном делу састанка зато што је наш став да се о медијским слободама не може говорити иза затворених врата", рекао је Светозар Раковић из НУНС-а.

Иако је један од захтева опозиције већ месецима да се њихов глас чује и на Јавном сервису, предсатвници РТС-а и РТВ-а нису ни позвани на састанак. Милан Антонијевић, један од организатора, истиче да ће све примедбе и предлози бити прослеђени и јавном сервису.

"Не треба правити формат у ком се било ко правда због неке ситуације, већ да говоримо о налазима организација, самим могућностима за одређене промене, а да дијалог са Јавним сервисом није нужно да се на тај начин отвори", каже Антонијевић.

У УНС-у истичу да ће Јавни сервиси бити једна од тема.

"Тако да је потребно да и они буду укључени у све што се говори. Ако услов УНС-а да буде свима омогућено извештавање буде прихваћен, у нашој делегацији биће неко од представника УНС-а и НУНС-а", каже Радомировић.

Ко год буде био присутан, сви учесници знају какво је стање у медијима, поручују из НУНС-а.

"Чињеница је да пресдатвници власти, посебно, али и представници опозиције знају ставове новинарских удружења, нису им непознати ти ставови", каже Раковић.

Уколико се ставови новинарских удружења и организатора не приближе, састанак у понедељак, по речима Раковића биће - фелеричан. А још није познато ни то да ли ће се на састанку уопште појавити и представници Савеза за Србију.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

16.08.

2019.

Nepodobnaanonymous [нерегистровани] у 17:12

Puno bola zbog okruglog stola

Kada zdravorazumsko, ljudsko biće pročita vest o predstojećem susretu vlasti I opozicije, jedino je logično da ostane bez komentara.

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси