Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Преминуо Денис Куљиш
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

18. 08. 2019.

Аутор: Бета Извор: Данас

Преминуо Денис Куљиш

Истакнути новинар, писац и публициста Денис Куљиш умро је данас у Загребу у 69. години након кратке и тешке болести, јавила је хрватска новинска агенција Хина.

Куљиш је рођен у Сплиту 1951. године, на Филозофском факултету у Загребу студирао је општу лингвистику и социологију.

Новинарску каријеру започео је 1972. Радио је у Полету, Вјеснику, Старту, Данасу и недељнику Студио, а 1989. заједно с партнерима основао је фирму Медиа Пресс, која затим прерасла у Еуропапресс Холдинг, највећу новинско-издавачку кућу у Хрватској.

Учествовао је као уредник у поновном покретању културног магазина Гордоган.

Од 2005. до 2017. објављивао је колумне у Јутарњем листу и Вечерњем листу и у низу дневних новина у Србији, Словенији и Босни и Херцеговини. Његова колумна „1000 шема Дениса Куљиша“ излазила је годинама на последњој страни Глобуса.

Објављивао је текстове и на порталу Дневно и на свом порталу Журналист.

Објавио је књигу новинских текстова и фељтона „Мајмуни, гангстери и хероји“ (2001), која је 2005. добила наставак под насловом „Мајмуни, гангстери, хероји, генији, лупежи & папци“. Објавио је још „Два памфлета против Туђмана“ (2004), „Ад хоминем“ (2006), политички роман „Хрватски Бог Меркур“ (2010) и збирку есеја „Njahrheit Macht Frei“ (2011).

Заједно са историчарем Вилијамом Клингером написао је књигу „Тито: Неиспричане приче“ (2013), а недавно је у издању београдског Службеног гласника изашла Куљишова књига „Титов тајни империј“.

Коментари (1)

Остави коментар
уто

20.08.

2019.

esapeka [нерегистровани] у 08:53

komentar

Молим Вас промените назив књиге есеја из 2011. године у „Wahrheit Macht Frei“ или, преведно на српски – „Истина вас чини слободним“

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси