Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Завршен отворени део састанка власти и опозиције о медијима: Представљене препоруке, НУНС не присуствује делу затвореном за јавност
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

19. 08. 2019.

Извор: Инсајдер

Завршен отворени део састанка власти и опозиције о медијима: Представљене препоруке, НУНС не присуствује делу затвореном за јавност

Рад медија током изборног циклуса, који је од кључне важности за обезбеђивање фер и слободних избора, тема је данашњег, трећег округлог стола представника власти и опозиције на Факултету политичких наука који је почео око 10 часова.

Удружење новинара Србије се раније изјаснило да састанку неће присуствовати јер није у целости отворен за јавност, а Независно удружење новинара Србије је састанак напустило након што је одржан део који је био отворен.

Осим главне теме, извесно је да ће се на данашњем састанку разговарати и о захтеву Савеза за Србију да представници власти и опозиције потпишу обавезујући документ који предвиђа да до 15. септембра дође до промена у РТС и РЕМ, кроз скупштинску процедуру.

Након уводног обраћања организатора састанка, декана ФПН-а Драгана Р. Симића и директора Фонда за отворено друштво Милана Антонијевића почео је део састанка који је отворен за јавност. На овом делу састанка, који је уједно био уживо емитован преко екрана постављеног у соби за новинаре, представници невладиних организација ЦРТА, ЦЕСИД, Транспарентност Србија изнели су своје препоруке по питању понашању медија у изборном циклусу, а своје анализе представили су и из Асоцијације медија и Локал преса.

На састанак су, како јавља репортерка Инсајдера, од представника власти дошли заменик градоначелника Београда Горан Весић, Жељко Обрадовић из СПС, посланик Владимир Орлић, посланик и функционер СНС, посланик СНС Владимир Ђукановић, посланик Ђорђе Комленски из Покрета Социјалиста.

Већина лидера Савеза за Србију се ипак појавила на састанку. Ту су, како јавља репортерка Инсајдера, председник Демократске странке Зоран Лутовац, Небојша Зеленовић из Заједно за Србију, лидер Нове странке Зоран Живковић, лидер Двери Бошко Обрадовић, потпредседник Народне странке Мирослав Алексић, Стефан Симић из Покрета слободних грађана. На састанку су и Ђорђо Жујовић из Либерално-демократске партије и Урош Пипер из Демократске странке Србије.

Представници Странке слободе и правде, како су и раније најавили, нису дошли на састанак јер он није у целости отворен за јавност.

НУНС донео предлоге за унапређење безбедности новинара

Како јавља репортерка Инсајдера, Драган Јањић је испред НУНС-а представио предлоге за унапређење безбедности новинара. Прва тачка, према овом удружењу, је унапређење правног оквира за безбедност новинара допуном Кривичног законика, чиме би се увеле строже казне према онима који врше притисак према новинарима. Друга препорука НУНС-а је едукација охрабривање новинара да пријављују случајеве претњи или узнемиравања.

Избор нових чланова Савета РЕМ-а, који сада ради у крњем саставу, препорука је коју је већина невладиних организација истакла.

Бојан Клачар из Цесида је изнео препоруке те невладине организације за понашасње медија током предизборне кампање: формирати Надзорни одбор Народне скупштине Републике Србије који би се, између осталог, бавио понашањем штампаних и онлајн медија, покренути процедуру кандидовања нових чланова РЕМ-а, спровести целовит мониторинг извештавања медија током трајања кампање или, уколико нема услова за то, током последње три недеље кампање и о резултатима обавестити јавност, током кампање периодично и свеобухватно кроз финални извештај након завршетка кампање.

Цесид наводи и да је потребно дефинисати јасну одредбу да сви медији имају обавезу да, уочи избора, јавно објаве ценовнике политичког оглашавања, који би, без дискриминације, важили за све политичке субјекте, под апсолутно идентичним условима. Потребно је, затим, донети нови Правилник о обавезама пружалаца медијских услуга током предизборне кампање, дефинисати новчану казну за организације и актере које прекрше забрану „изборне пропаганде преко средстава јавног обавештавања или јавних скупова“ . Цесид препоручује и скраћење трајања изборне тишине на 24 сата уочи гласања.

Црта је затражила допуну Закона о финансирању политичких активности, односно да политичке субјекте треба обавезати да и током трајања саме кампање достављају привремене, периодичне финансијске извештаје. Препоручено је да Регулаторно тело за електронске медије (РЕМ) промени досадашњу праксу и да у току кампање периодично објављује извештаје о праћењу и анализи рада електронских медија.

Допуном Закона о избору народних посланика требало би проширити круг удружења грађана која могу бити акредитована за праћење избора, препоручује Црта.

Из Транспарентности Србије су током уводног дела говорили углавном о ценама оглашавања политичких странака, односно да те цене треба да буду одређене унапред и уједначене, као и да плаћање буде редовно.

Савез за Србију: Само уз обавезујући споразум има смисла наставити разговоре

Савез за Србију је јуче саопштио да има смисла наставити даље разговоре и договоре око изборних услова ако власт и опозиција потпишу обавезујући документ да ће до конкретних промена у РТС и РЕМ доћи до 15. сепрембра.

„Питање слободе медија није питање само 45 дана током трајања изборног процеса, већ пре свега медијских слобода између два изборна циклуса када у Србији влада тотални медијски мрак. Уколико власт сутра не буде спремна да прихвати један овакав договор, то значи да не желе никакав договор, а посебно да ништа не желе да промене у сфери слободе медија, која је кључни предуслов за фер и поштене изборе“, наведено је у саопштењу СзС.

СзС наводи да данашњи формат разговора не приближава ономе што су захтеви опозиције, потписника Споразума са народом и организатора протеста „Један од пет милиона“.

„Да бисмо коначно дошли до испуњења захтева са протеста који су одржани у више од 100 градова и општина широм Србије у последњих девет месеци, мора доћи до директних преговора власти и опозиције који би били окончани обавезујућим заједничким документом на који би обе стране ставиле свој потпис и који би одмах био примењиван у потписаним роковима. Ако тога нема, онда је свако учествовање представника власти у било каквим округлим столовима и другим разговорима само фингирање и одуговлачење како би се потрошило време до избора без икаквих суштинских уступака“, истиче Савез.

Директор Фондације за отворено друштво Србије, која је и организатор ових састанака, Милан Антонијевић рекао је за Инсајдер да ће сигурно о таквом захтеву бити речи, с обзиром на то да је он део препорука за фер и слободне изборе Стручног тима протеста „Један од пет милиона“, које су достављене учесницима отвореног стола претходни пут.

Вучић: Власт је спремна да прихвати скоро све што опозиционе странке траже

Иначе, председник Александар Вучић је недавно изјавио да му је “веома стало” да опозиција учествује на изборима, као и да је власт спремна да прихвати скоро све што опозиционе странке траже.

„Прво су говорили о бирачким списковима. Ево, сада кажем, уредите их, ви пишите, никакве комисије, свако име напишите у бирачки списак и ништа вам неће помоћи. Свако правило за бирачко место, све одредите у складу са законима које сте ви правили или хоћете супротно са вашим законима, све прихватам. Финансирање политичких странака, скоро све што предложите, прихватићемо. Никакав проблем немамо са тим“, навео је Вучић.

Затвореност састанака и даље један од проблема

Представници опозиције су доводили у питање и саму оправданост доласка на данашњи састанак. То што су састанци затворени за јавност је највећа замерка и један од разлога да искажу сумњу у то да постоји политичка воља да се разговорима на Факултету политичких наука заиста направе помаци.

Потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић је током прошле недеље изјавила да та партија неће учествовати на састанцима докле год они буду затворени за јавност.

Председавајући Савеза за Србију (СЗС) Небојша Зеленовић изјавио је раније да ће одлука о учешћу на састанку бити донета до недеље, и навео да се на одлуку чека јер Савез „озбиљно разматра напад војне полиције на студента Срђана Марковића“, током протеста „Један од пет милиона“.

НУНС: Долазимо да још једном поновимо ставове о угрожености слободе изражавања

Организатори округлог стола позиве су послали и новинарским удружењима.

„Извршни одбор НУНС-а је одлучио да прихвати позив како би још једном поновио ставове Удружења о угрожености слободе информисања и изражавања, безбедности новинара и других медијских радника, неравноправном положају медија и другим темама и проблемима који директно угрожавају право градјана на потпуно, објективно и свестрано информисање“, наводи се у саопштењу тог удружења.

Удружење новинара Србије (УНС) је, међутим, одмах је саопштило да не може да прихвати позив, како су навели, није уважен захтев УНС-а да се свим заинтересованим новинарима омогући праћење целог састанка.

УНС је напоменуо и да неће подржати договор власти и опозиције о медијима постигнут мимо демократских правила, ван институција и у одсуству јавности.

Иначе, након првог састанка ниједан од учесника није давао изјаве, што је био захтев организатора како би се „у атмосфери без новинара отворено говорило”.

Захтев опозиционих лидера, пре свега Драгана Ђиласа и Маринике Тепић, да састанци буду отвореног типа нису уважени, али је након другог састанка било изјава за медије.

Небојша Зеленовић, један од лидера СзС и градоначелник Шапца, рекао је тада да су представници Савеза изнели три услова за излазак на изборе – смену чланова РИК-а, РЕМ-а и директора и чланова Одбора Агенције за борбу против корупције. Он је навео да за испуњење тих услова постоји временски рок и да су “у питању недеље”.

На питање новинара Инсајдера какав је став СНС о овим захтевима, Владимир Орлић, посланик и функционер СНС, рекао је да се зна како се чланови тих институција бирају, ко их бира, као и колико им траје мандат.

У најави данашњег округлог стола коју су потписали декан ФПН-а Драган Р. Симић и извршни директор Фондације за отворено друштво Милан Антонијевић стоји и да ће у наредном периоду бити одржана још два састанка, посвећена бирачким списковима и изборној администрацији, као и бирачким правима грађана.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси