Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Маја Павловић: Немамо више финансијских могућности да чекамо законску процедуру
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 08. 2019.

Аутор: ФоНет Извор: Н1

Маја Павловић: Немамо више финансијских могућности да чекамо законску процедуру

Канал 9 је био стрпљив годинама и ми више немамо финансијских могућности да чекамо дуготрајну законску процедуру којом би се изменила спорна тарифа удружењима за заштиту ауторских права, рекла је Маја Павловић власница те новосадске елевизије, која десети дан штрајкује глађу испред РЕМ-а у Београду.

Павловић каже да тарифа према којој се њеној телевизји обрачунава дуг од три милиона динара важи од 2014. године и подсећа да је пре тога њена телевизија све редовно намиривала. Павловић сматра да је наплата тарифе према садашњим стандардима незаконита и неуставна.

"Увођењем минималне накнаде, ми смо доведени у безизлазну ситуацију", рекла је Павловић. Она је објаснила да се према тој тарифи подразумева да једна локална телевизија има месечне приходе од 2,5 милиона долара месечно, што је, како је рекла, сулудо очекивање.

"Управо зато је председник АНЕМ Веран Матић рекао да је неопходно кориговати минимални износ накнаде, јер је он нерално посатављен", рекла је Павловић. 

Она подсећа да Канал 9 плаћа накнаде, али у складу са претходном тарифом, а у томе управо и лежи спор са удружењима која се баве заступањем ауторских и сродних права.

То је одговор на саопштење Уније дискографа Србије (УДС), која предлаже састанак и разговор о превазилажењу неспоразума у вези са новосадским Каналом 9 чија вланица Маја Павловић по трећи пут штрајкује глађу. УДС је позвала председника АНЕМ Верана Матића да апелује на Мају Павловић да прекине штрајк глађу и да се организјује састанак са представницима организација Сокој, ОФПС и ПИ, као и представницима удружења новинара УНС. 

Циљ тог сусрета био би превазилажење неспоразума Канала 9 са организацијама Сокој, ОФПС и ПИ око плаћања накнаде, утврђивања чињеница и договор о споразуму између тих организација и Канала 9.

Павловић каже да ће се одазвати позиву на разговор, али подсећа и да су сви претходни разговори били непродуктивни, јер нико није одступио.

Власница Канала 9 ни 10 дан штрајка глађу није добила очекивани поззив из кабинета председника Србије Александра Вучића. Иако протестује испред РЕМ-а из тог регулаторнаг тела овај пут јој се нико није обратио. 

Са друге стране, чланица Савета РЕМ Оливера Зекић рекла је за ФоНет да је РЕМ покушавао да помогне Маји Павловић, али да није успео. Павловић каже да се након сваког њеног штрајка глађу неко огласи ненадлежним. 

"Након првог штрајка глађу министарства су се огласила ненадлежним, након мог другог штрајка глађу РЕМ се оглашава ненадлежним, премијерка је рекла да је беспомоћна у решавању нашег захтева", подсећа Павловић. 

"Зато ми сада тражимо састанак код председника, јер је он сам рекао да је зантересован за наш случај. Чекамо да видимо да ли је председник тај који може да нам помогне", рекла је Павловић.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси