Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Маја Павловић одговорила УДС-у: Канал 9 измирује обавезе у складу са Законом
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

22. 08. 2019.

Извор: Н1

Маја Павловић одговорила УДС-у: Канал 9 измирује обавезе у складу са Законом

Власница Канала 9 Маја Павловић, која по трећи пут штрајкује глађу, навела је, реагујући на саопштење Уније дискографа Србије (УДС), да њена телевизија накнаде измирује у складу са Законом о ауторским и сродним правима, по старој тарифи, све док о томе траје судски спор.

"Минимална накнада коју треба да плаћа ТВ Канал 9, по новој спорној тарифи, је 60.000 динара месечно. По основмој тарифи ми треба да плаћамо је 1,3 одсто од прихода од емитовања. 60.000 је 1,3 одсто од 4.615.384,61 динар. То значи да држава сматра да једна локална телевизија има минималне приходе од преко 4,5 милиона динара месечно. Камо среће", наводи Маја Павловић.

Максимални приходи локалних телевизија, како додаје, нису преко 20 милиона динара годишње, односно око 1,5 милиона динара месечно.
"Управо зато Веран Матић исправно сматра да су износи минималних накнада нереални и да их треба кориговати. Могу бити најнижи у региону, они не одговарају стварности у Србији, и стању у локалним и регионалним медијима", упозорава Павловић.

Истиче и да ТВ станице плаћају четири пута већу накнаду од радио станица, иако се, како каже, ситуација у Србији променила и локалне и регионалне радио станице имају веће, а у најбољем случају исте приходе као и ТВ станице.

Павловић је демантовала наводе УДС-а да Канал 9 годинама избегава да плаћа накнаду, и истиче да редовно измирује своје обавезе по претходној тарифи, у складу Законом о ауторским и сродним правима.

"Односно, све док траје спор око тарифе, Закон каже да треба да плаћамо износ утврђен претходном, неспорном тарифом", објашњава власница Канала 9, прецизирајући да је износ од око три милиона динара који ОФПС наводи као на дуг њене телевизије, заправо разлика накнаде између старе и нове тарифе.

Маја Павловић је оптужила УДС да својим саопштењем управо врши политизацију њеног штрајка глађу,"поготово стављајући речи 'штрајк глађу' под наводнике".

"Закон не крши ТВ Канал 9, већ ОФПС и у томе има пуну подршку судова у Србији", закључује Маја Павловић.

Подсетимо, УДС је саопштењем позвала председника АНЕМ Верана Матића да апелује на Мају Павловић да прекине штрајк глађу и да се организјује заједнички састанак са представницима организација Сокој, ОФПС и ПИ, као и представницима удружења новинара УНС.

УДС је навео да Павловић годинама уназад избегава испуњавање законске обавезе и плаћање накнаде за емитовање и да је штрајк глађу њена реакција на правоснажне судске пресуде.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси