Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Српским медијима највише средстава ЕУ у региону
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

13. 09. 2019.

Аутор: Б. Цвејић Извор: Данас

Конференција „ЕU - Western Balkans Media days 2019“

Српским медијима највише средстава ЕУ у региону

Највише средстава Европске уније за подршку медијима у региону Западног Балкана у овом тренутку одлази у Србију, показују подаци достављени учесницима регионалне конференције „ЕU - Western Balkans Media days 2019“, која је отворена данас у Подгорици.

На конференцији, коју организује Европска комисија а која је окупила 350 представника медија и медијских организација из региона, истакнуто је да ЕУ тренутно има пројекте и програме подршке у земљама Западног Балкана у укупној вредности од 8,2 милиона евра, од чега програми у Србији вреде 3,3 милиона. 

Како се наводи, техничка подршка јавним сервисима у Србији, РТС и РТВ, вреди 697.000 евра, а постоји и девет дугорочних уговора са медијима о истраживачком новинарству и владавини права у вредности од 311.000 евра. 


У медије у Северној Македонији ЕУ улаже два милиона евра, у Албанији 950.00, Косову 925.000, БиХ 650.000, а у Црној Гори 365.000 евра. Генерални директор за суседство и проширење у Европској комисији Кристиан Даниелсон рекао је на отварању конференције да је слобода медија основно право свих Европљана и да нико не може бити члан ЕУ ако не гарантује слободу изражавања. 

Министар културе Црне Горе Александар Богдановић такође је навео да витални и професионални медији имају значајну улогу за развој демократског друштва. 

„Професионално и независно новинарство, нажалост, није нешто што се подразумева глобално, у Европи и нашем региону, зато сви морамо радити на гарантовању и унапређењу слободе изражавања. Такође, за пропаганду и ширење дезинформација нема једноставног и конкретног одговора и зато то није посао само медија већ читавог друштва“, оценио је Богдановић. 

Хан: Нема ЕУ без слободе медија Одлазећи европски комесар за проширење и суседску политику Јоханес Хан рекао је да су медијске слободе под претњом, не само на Западном Балкану, већ широм света као и да безслободе медија државеЗападног Балкана не могу напредовати на путу ка ЕУ. У видео обраћању учесницима конференције Дани медија ЕУ - Западни Балкан Хан је рекао да је слобода медија „у срцу" Стратегије за Западни Балкан и да је „Европска комисија посвећена заштити слободе медија". „Слобода медија је кљућни елемент владавине права и важан покретаћ демократског, трансформацијског процеса. Неће бити напретка на путу ка ЕУ без слободе медија и и изражавања", поручио је Хан.

Коментари (1)

Остави коментар
пет

13.09.

2019.

Realan [нерегистровани] у 13:43

.

Ja tebi vojvodo...Kakva farsa!

Одговори

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси