Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Едвард Сноуден: Прате нас на сваком кораку
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

16. 09. 2019.

Извор: Deutche Welle

Едвард Сноуден: Прате нас на сваком кораку

Човек који је раскринкао масовну присмотру од стране америчких служби сада упозорава на јачање интернет-концерна. Сноуден је говорио за више немачких листова, рекавши између осталог да се нада азилу у Немачкој.

Већ је шест година прошло откако је Едвард Сноуден (36) открио како америчке и друге западне службе прислушкују готово све и сваког. Данас Сноуден упозорава да ће демократски покрет у Хонгконгу бити угушен истим методама – обухватном присмортом.

Сноуден је у интервјуу немачком недељнику Шпигел рекао да би било погрешно посматрати успон политичара попут Доналда Трампа, Бориса Џонсона или десничарске Алтернативе за Немачку само као „привремено одступање од политичке норме“.

„Свуда су политичари и предузетници схватили да могу да искористе технологију како би утицали на свет на једном вишем нивоу“, рекао је познати узбуњивач.

Он сматра да је технички развитак интернета постао опасност: „У свету тоталне присмотре у којем би се свако кршење закона без изузетка гонило – сви људи би били криминалци“, рекао је Сноуден, тражећи обустављање „масовног прикупљања података“.

То не важи само за тајне службе већ и за концерне какви су Фејсбук и Гугл. Бивши амерички обавештајац каже да се у првом кораку људима мора појаснити „колико смо праћени на сваком кораку“. „И ако нико не развије неке алтернативе, онда ћу их проклето ја сам развити“, рекао је он за Шпигел.

Нова књига у продаји

Међутим у Сједињеним Државама је Сноуден оптужен за издају. У покушају да 2013. из Хонгконга стигне у Еквадор, заустављен је на московском аеродрому пошто су САД поништиле његов пасош. Сноудену је у Русији одобрен азил који тренутно тече до следеће године.

„Било би ми драго да сам добио политичку заштиту од Немачке и Француске и тамо поднео захтев за азил. Али су тамошње власти тражиле разлоге да ме одбију“, рекао је Сноуден у интервјуу листу Велт. Он је уверен да би Немачка данас могла да му одобри азил без великих последица по односе Берлина и Вашингтона.

Едвард Сноуден је уверен да ће једног дана моћи да се врати у САД. Оптужба да је угрозио националну безбедност је у међувремену „имплодирала“, рекао је он.

Разлог што је најпознатији светски узбуњивач поново присутан у немачкој штампи је његова нова књига „Permanent Record“ која ће се наћи у продају у уторак.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси