Насловна  |  Актуелно  |  Вести  |  Фестивал С.У.Т.Р.А. посвећен вештачкој интелигенцији и лажним вестима
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Smanji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Вести

17. 09. 2019.

Аутор: Љуба Ђорђевић Извор: НУНС

Фестивал С.У.Т.Р.А. посвећен вештачкој интелигенцији и лажним вестима

Музеј науке и технике до 23. септембра, представља Фестивал С.У.Т.Р.А. 2019, посвећен споју науке, технологије и уметности. Овогодишње издање, под мотом "У име алгоритма", посвећено је актуелним високотехнолошким темама и феноменима – вештачкој интелигенцији и лажним вестима.

Кроз форме изложбе, разговора и радионице, за време фестивала су из различитих углова и перспектива истраживане наведене теме, од научних  и уметничких истраживања, па све до уметничких и научних визија, и то како и на који начин оне мењају и усмеравају нашу стварност, наше С. У. Т. Р. А.

Аутор, селектор и оснивач Фестивала је кустос Музеја науке и технике Иван Станићу каталогу фестивала каже:

„Крећемо се у хибридном простору, између `офлајн` и `онлајн` стварности. Свакодневно функционисање је скоро немогуће замислити без употребе различитих уређаја попут рачунара, `паметних` телефона, лаптопова, таблета и сл. Иза сваког од поменутих уређаја - рачунарског програма, софтвера, апликације, вештачке интелигенције, свега што се дешава у дигиталним уређајима - налазе се алгоритми. Алгоритми су у основи свега што данас одређује дигитални свет и великим делом управља нашим окружењем. Преко уређаја конзумирамо и сопствену стварност: комуницирамо, информишемо се, учимо, плаћамо – живимо. На тај начин остварујемо добробит на различитим нивоима. Међутим, развој технологије често иде брже него што успевамо да искористимо све њене благодети. Последице су смањење пажње, бес без дијалога, деца зависна од технологије, поларизација демократије, претварање наших живота у надметање за `лајкове` и активности на друштвеним мрежама. Ако је духовно путовање смисао живота, чини се да за њега нема више ни простора ни времена. Са свим тим екранима, камерама и сензорима напустили смо просторе за размишљање и наши избори сада постају ствар одлуке алгоритама – вештачке интелигенције. Уместо људи са телом, личном историјом и именом постајемо статистички подаци. Будућност и људска стварност се претварају у алгоритамске структуре.

Током трајања Фестивала, посетиоци Музеја су активно укључени у његове програме јер је идеја Фестивала да пасивне посетиоце претвори у активне учеснике. Фестивал пружа нове перспективе које су неопходне за развој појединаца и друштва, постављајући питања, критикујући, пружајући одговоре, провоцирајући и мотивишући. У исто време истражује преплете технологије, уметности, науке и друштва, са нагласком на њиховој симбиози и сложености међусобних односа. Отуда је и логично присуство уметника, научника и научних институција на једном месту, у заједничкој мисији.

Коментари (0)

Остави коментар

Нема коментара.

Остави коментар

Молимо Вас да прочитате следећа правила пре коментарисања:

Коментари који садрже увреде, непристојан говор, претње, расистичке или шовинистичке поруке неће бити објављени.

Није дозвољено лажно представљање, остављање лажних података у пољима за слање коментара. Молимо Вас да се у писању коментара придржавате правописних правила. Коментаре писане искључиво великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора или скраћивања коментара који ће бити објављени. Мишљења садржана у коментарима не представљају ставове УНС-а.

Коментаре које се односе на уређивачку политику можете послати на адресу unsinfo@uns.org.rs

Саопштења Акције Конкурси